Зміст статті

3 травня 2022олександр ковальчук

Somali Yacht Club "The Space" (2022)

Фірмові гойдалки львівського гурту Somali Yacht Club під час дрейфу на нові території.

Третій альбом львів'ян Somali Yacht Club, яких більше слухають десь закордоном, аніж вдома.

Львівський гурт Somali Yacht Club продовжує відточувати неоромантичний канон свого стоунеру й на третьому альбомі "The Space" (2022), який успішно довершує в'язанку дисків "The Sun" (2014) та "The Sea" (2018).

Разом з фірмовою атмосферою небезпечної мандрівки у щось невідоме за край ночі (об яку тут, як і крізь тишу, можна шпортатися у текстах) десь усередині самого гурту можна відчути постійний дрейф на нові території. На "The Sea" (2018) поміж вже звично в'язкого стоунеру, психоделії чи постметалу їхньої фаталістичної епіки можна було розчути елементи построку, а на диску "The Space" вже можна згадати й про шугейз ("Obscurum").

Цей дрейф інколи ледве помітний поміж монументів епічного думу. Саме тому його тре ловити під час деталізації багаточастинних переходів ("Pulsar"), де він ще, можливо, може виконувати функції певної стоїчної самоіронії колективу (слух., наприклад, натяк на сюр та абсурд у тексті у "Obscurum").

Ще однієї такою втечею від чогось колишнього можна вважати й найкоротший трек в дискографії Somali Yacht Club, а саме "Gold", де під час війни ще й ввижається докір Європі за мовчання під час похоронних маршів у фіналі.

Їхнє блукання-заколисування у невідомих лабіринтах все ще можна назвати хітами на цій непевній території ("Echo Of Direction"), хоча з форматом "Gold" таких, ймовірно, може з'явитися ще більше. Вони ще вагаються над новим етапом, але чудовий фінал треку "Momentum" це вже щось більше про пошуки виходу крізь непроглядну пітьму.

У новому різноманітті Somali Yacht Club ще чомусь подекуди вчувається техаський колектив And You Will Know Us By The Trail Of Dead, хоча схоже, що це щось індивідуальне, а от їхньому вивіреному мінімалізмові десь би відразу на поезію Рільке. У них важко зауважити якийсь потяг до чогось з обігу сакральних сфер, але подекуди у величі їхньої виснажливої мандрівки на своїй хвилі ("Silver") десь точно нетутешня постава ("No one knows what's coming next. No one was so far away" у "Momentum").

Цікаво було б також почути Somali Yacht Club в якійсь екранізації творів Лесі Українки чи у її новому байопіку. Все це, звісно, що фантастика, але українська готика вже давно за ними плаче.

Автор: олександр ковальчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.