Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська облрада

П'ятниця, 13 травня 2022, 09:55

В Україні розширили повноваження голів ОТГ на час дії воєнного стану

Львівська облрада

Верховна Рада розширила повноваження голів територіальних громад на період дії воєнного стану.

Про це повідомив народний депутат від голосу Ярослав Железняк у Telegram.

Вчора, 13 травня, Верховна Рада прийняла законопроєкт №7269 "Про правовий режим воєнного стану" щодо функціонування місцевого самоврядування у період дії воєнного стану, який передбачає розширення повноважень голів громад на період дії воєнного стану.

"За" проголосували 289 народних депутатів.

Згідно із законом, ним регулюється питання функціонування військових адміністрацій, а також питання державної служби, спрощується порядок прийняття на роботу та звільнення працівників.

Зокрема, для прискорення прийняття управлінських рішень за умов війни,  громади відтепер зможуть приймати рішення у деяких сферах щодо спрощеної процедури:

- передача коштів із місцевого бюджету на потреби Збройних сил України;

- створення установ для надання безоплатної первинної правової допомоги;

- боротьба зі стихійними лихами та епідеміями;

- поводження з небезпечними відходами;

- звільнення земельних ділянок комунальної власності від незаконно розміщених тимчасових споруд;

- обстеження будівель та споруд, пошкоджених внаслідок бойових дій;

- демонтажу будівель та споруд, які за результатами обстеження визнані аварійно небезпечними та такими, що становлять загрозу життю людей.

Повноваження обласних чи районних рад можуть покладатися на відповідну обласну військову адміністрацію або районну військову адміністрацію у разі:

- окупації чи оточення адміністративного центру;

- відповідного рішення президента, якщо воно підтримане голосуванням парламенту.

Крім цього, голови обласних та районних військових адміністрацій на період дії воєнного стану та протягом 30 днів після його скасування отримують додаткові функції: 

- виконавчий апарат районної та обласної ради підпорядковується начальнику відповідної ВА;

- комунальні підприємства, установи та організації, засновані на базі майна спільної власності територіальних громад району або області, підпорядковуються відповідній ВА;

- управління об'єктами спільної власності територіальних громад району та/або області здійснюється начальником відповідної районної та/або обласної ВА;

- призначення осіб на посади та звільнення з посад, що здійснюються начальником районної військової адміністрації, погоджуються з начальником відповідної обласної ВА;

- начальник обласної ВА, начальник районної ВА за погодженням з начальником відповідної обласної ВА може звільняти від виконання посадових обов'язків працівників виконавчого апарату районної та/або обласної ради.

                     

Нагадаємо, наприкінці березня Верховна Рада надала додаткові повноваження центральні та місцевій владі для оперативного прийняття рішень в умовах воєнного стану.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.