Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Альфа-Банк

ukrinform.ua

Середа, 25 травня 2022, 15:00

Нацбанк оштрафував Альфа-банк на 57 мільйонів за непрозору структуру власності

Альфа-Банк

Нацбанк дозволив Альфа-банку Михайла Фрідмана працювати в Україні та виписав невеликий штраф за порушення законодавства.

Про це йдеться у статті "Мільярд доларів, зустрічі в ОП з міністрами та непублічні штрафи. Як Альфа-банк хоче зберегти статус-кво в Україні" на сайті "Економічної правди".

Національний банк оштрафував Альфа-банк на 57 млн грн за непрозору структуру власності – банк не погодив зміну своїх акціонерів з Нацбанком.

Зокрема, у березні співвласники банку Герман Хан та Олексій Кузмічов, боячись запровадження санкцій ЄС, вийшли з переліку акціонерів, а їхні частки опинилися в Андрія Косогова, якому раніше належало 3,67% акцій й проти якого Євросоюз, на відміну від Михайла Фрідмана та Пьотра Авена, санкцій не запровадив.

У Альфа-банку заявили, що не погодили зміну структури власності так, як цього вимагає українське законодавство через "розгубленість серед клієнтів та у зв'язку із наростаючою недовірою".

"Західна преса була заповнена статтями про можливі подальші санкції в тому числі щодо Германа Хана та Олексія Кузмічьова. Ніхто з акціонерів не розумів, як далі розвиватимуться події в Україні та світі. Тож акціонери прийняли оперативне рішення щодо продажу часток без попереднього погодження Національного банку" – пояснили в банку.

Однак, за словами асоційованого експерта CASE-Україна Євгена Дубогриза, Нацбанк виписав Альфа-банку мінімальний штраф, про який публічно не повідомлялося.

"За таке порушення Нацбанк міг би застосувати штраф у розмірі до 1% статутного капіталу (287 млн грн) – як за порушення під час воєнного стану. Міг би застосувати і більш жорсткі заходи впливу – аж до визнання неплатоспроможним та виведення з ринку: це на розсуд НБУ" – пояснив Дубогриз.

Крім цього, НБУ дозволив Альфа-банку й надалі працювати в Україні.

Зазначимо, станом на сьогодні Андрій Косогов – найбільший акціонер Альфа-банку Україна з часткою у 40,96%, Михайло Фрідман володіє 32,86%, Пьолтр Авен – 12,4%, ще 9,9% має італійська UniCredit, ще 3,87% належить американської організації The Mark Foundation for Cancer Research. Усі акціонери володіють банком через люксембурзьку ABH Holdings S.A.

Михайло Фрідман – російський олігарх, уродженець Львова, який з 28 лютого цього року потрапив під санкції Євросоюзу, а з 15 березня – під санкції Великої Британії, у квітні він обрав довірену особу, яка розпоряджатиметься його акціями в Альфа-банку та планує докапіталізувати Альфа-банк Україна на 1 мільярд доларів.

Українська філія російського банку Альфа-банк Україна з 2011 до 2018 року була титульним спонсором фестивалю Alfa Jazz Fest, який з 2018 року називається Leopolis Jazz Fest.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.