Садовий кумпель Фрідман не хоче продавати Альфа-банк з любові до України

середа, 18 травня 2022 р. о 15:00
Садовий кумпель Фрідман не хоче продавати Альфа-банк з любові до України
Михайло Фрідман

Російський мільярдер Михайло Фрідман планує докапіталізувати Альфа-Банк Україна на 1 мільярд доларів.

Про це повідомляє Forbes.

Російський олігарх, уродженець Львова, Михайло Фрідман та його партнери-співвласники Альфа-Банку Україна Андрій Косогов і Пьотр Авен планують докапіталізувати банк на 1 млрд доларів.

За даними видання, довірена особа російських бізнесменів, відомий міжнародний економіст Симеон Дянков уже отримав дозвіл від Національного банку України опрацювати це питання з акціонерами.

Як заявила перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова, сума 1 млрд доларів вдвічі перевищує власний капітал Альфа-Банку Україна. Прямо зараз банк не відчуває гострої потреби в капіталі й має у своєму розпорядженні достатню ліквідність.

За словами Симеона Дянкова, акціонери, зокрема Михайло Фрідман, хочуть підтримати банк, щоб він "залишався керованим і продовжував працювати на користь українській економіці", а питання продажу банку поки що в порядку денному не значиться.

Як пояснив виданню співрозмовник з керівництва банку, Фрідман не хоче продавати банк та розглядає, як варіант порятунку бізнесу, відмову від російського громадянства. Без російського паспорта Фрідман може вийти з-під санкцій, тоді Авен і Косогов зможуть передати йому свої частки в українському бізнесі.

Зазначимо, Андрій Косогов – найбільший акціонер Альфа-Банку Україна з часткою 40,96%, у Фрідмана – 32,86%, в Авена – 12,4%, ще 9,9% володіє італійська UniCredit, ще 3,87% належить американської організації The Mark Foundation for Cancer Research. Усі акціонери володіють банком через люксембурзьку ABH Holdings S.A.

Нагадаємо, що головою Наглядової ради Консорціуму Альфа-Груп є російський мільярдер, уродженець Львова Михайло Фрідман, який з 28 лютого цього року потрапив під санкції Євросоюзу, а з 15 березня санкції проти нього запровадила й Велика Британія.

Ще на початку березня Михайло Фрідман заявив, що передасть свою частку в Альфа Банку особам-резидентам України, яких погодить Національний банк. У квітні він обрав довірену особу, яка розпоряджатиметься його акціями в Альфа-Банку Україна.

Раніше Фрідман надіслав своїм працівникам лист, в якому засудив вторгнення Росії до України, а російський бізнесмен Пьотр Авен, який разом з Фрідманом є співвласником Альфа Банку та інвесткомпанії LetterOne, заявив, що оскаржуватиме санкції, які запровадив проти нього Євросоюз та Велика Британія.

Українська філія російського банку Альфа-Банк Україна з 2011 до 2018 року була титульним спонсором фестивалю Alfa Jazz Fest, який з 2018 року називається Leopolis Jazz Fest.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.

Варіанти © 2012-2024