Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

обмін валют

Четвер, 2 червня 2022, 14:40

Нацбанк підвищив облікову ставку до 25%

обмін валют

Національний банк України підвищив облікову ставку з 10% до 25% річних.

Про це повідомила пресслужба Національного банку України. 

Правління Національного банку України ухвалило рішення з 20 січня підвищити облікову ставку з 10% до 25% річних.

"Метою цього рішучого кроку разом з іншими заходами є захист гривневих доходів та заощаджень громадян, збільшення привабливості гривневих активів, зниження тиску на валютному ринку і в результаті посилення спроможності Національного банку забезпечувати курсову стабільність і стримувати інфляційні процеси під час війни" – йдеться у повідомленні.

Національний банк очікує, що підвищення облікової ставки до 25% буде достатнім для послаблення тиску на валютному ринку та в перспективі створить передумови для переходу до циклу зниження облікової ставки.

"Розглянувши кілька сценаріїв, Національний банк вирішив підвищити облікову ставку одразу на 15 в. п. до 25%. Незначне підвищення ключової ставки, за оцінками Національного банку, не мало б значного впливу на фінансово-економічну систему. По-перше, це пов’язано з обмеженою дієвістю механізму монетарної трансмісії під час війни. По-друге, це б сформувало очікування подальших підвищень облікової ставки й відповідно вичікувальну позицію вкладників і незначний інтерес до гривневих активів. По-третє, для пожвавлення інтересу до гривневих активів їх дохідності мають перевищувати очікувані показники інфляції" – пояснили у Нацбанку.

Нагадаємо, востаннє Нацбанк підвищував облікову ставку у січні цього року з 9% до 10% річних. Також Нацбанк прогнозує, що до кінця року інфляція в Україні може перевищити 20%.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.