Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

медичний канабіс

focus.ua

Середа, 8 червня 2022, 12:05

Уряд підтримує медичний канабіс для полегшення страждань

медичний канабіс

Уряд підтримав законопроєкт про використання в Україні канабісу в медичних, промислових та наукових цілях.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко на своїй сторінці у Фейсбуці.

Кабінет міністрів підтримав законопроєкт, що врегульовує використання в Україні рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових та наукових цілях.

За його словами, у такий спосіб МОЗ підготувало законодавче підґрунтя для забезпечення повного циклу виробництва препаратів на основі канабісу в Україні: від вирощування та перероблення до повноцінного виробництва.

"Ми розуміємо негативні наслідки війни на стан психічного здоров'я. Ми розуміємо кількості людей, які будуть потребувати медикаментозного лікування внаслідок цього впливу. І ми розуміємо, що немає часу чекати" – підкреслив Ляшко.

Препарати на основі канабісу використовуватимуть для лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів отриманих внаслідок війни.

"Комунікаційні кампанії проти виробництва препаратів канабісу свідомо ототожнюють ліки на його основі та канабіс, що перебуває в незаконному обігу, з метою нівелювати цінність його як лікарського засобу та дискредитувати саму ідею його використання в медичних цілях" – пояснив Віктор Ляшко.

Він додав, що уряд пропонує встановити жорсткий контроль над вирощуванням, виробництвом та реалізацією препаратів, поступово розвивати цю галузь, показуючи результати лікування і допомогу пацієнтам.

"Історично препарати на основі канабісу використовуються для зменшення больових відчуттів, спазмів та судом м'язів, лікування анорексії, ПТСР та тривожних розладів. Окрім цього вони використовуються в лікуванні окремих типів епілепсії, глаукоми, псоріазу, паркінсонізму, розсіяного склерозу. Важливим завданням цих ліків є і полегшення болю та страждань важкохворим та паліативним хворим, в тому числі онкологічним хворим, пацієнтам з ВІЛ" – розповів міністр.

Нагадаємо, у липні 2021 року Верховна Рада провалила легалізацію медичного канабісу в Україні. У травні 2019 року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про легалізацію медичної марихуани, а перед цим 16 травня 2019 року Комітет Верховної Ради прийняв законопроєкт про легалізацію медичного канабісу до розгляду.

За результатами соціологічного дослідження, яке проводили того ж року, 58% українців виступають за легалізацію медичної марихуани, ще 33% – проти.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.