Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Генштаб ЗСУ

Середа, 6 липня 2022, 16:05

Генштаб скасував обмеження на пересування військовослужбовців територією України

Генштаб ЗСУ

Положення, яке обмежувало військовослужбовців під час виїзду за межі території проживання, відправили на доопрацювання. 

Начальник Генерального штабу Збройних Сил України Валерій Залужний скасував дію Порядку надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час та відправив його на доопрацювання.

Про це повідомив Генштаб ЗСУ.

Оновлений документ розроблятимуть на базі змін до законів України та підзаконних нормативно-правових актів, що регулюють переміщення громадян в умовах воєнного стану, оскільки нинішня законодавча база не враховує реалій сьогодення та не забезпечує ефективних мобілізаційних механізмів.  

Залужний мотивував своє рішення бажанням припинити маніпуляції довкола цього питання.

"Сьогодні відбулося засідання Ставки Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України. На ньому, серед іншого, розглядалося питання, яке набуло широкого суспільного резонансу. Про Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час.

Підкреслюю, цей документ від початку стосувався винятково внутрішньої роботи ТЦК та СП і не створював зобов'язань, обмежень прав та свобод громадян України. Попри це, його поява в мережі спричинила численні маніпуляції, різночитання та навіть незаконні дії зі перешкоджання переміщенню громадян, що стало підставою для дискредитації Збройних Сил України та військово-політичного керівництва держави", – пояснив Залужний.

Генштаб ЗСУ повідомив, що норма Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", який діє з 1992 року, передбачає, що у воєнний час забороняється виїзд призовників, військовозобов'язаних та резервістів з місця проживання без дозволу керівника відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

З метою впорядкування обліку переміщених осіб Генеральний штаб Збройних Сил України розробив Порядок надання дозволу громадянам України, які перебувають на військовому обліку у ТЦК та СП, на виїзд за межі місця проживання (місця перебування) з моменту оголошення мобілізації та у воєнний час.

Дозвіл видається від 30 діб до року залежно від категорії суб'єкта. Розглядається додаткове унормування питань переміщення осіб, які систематично перетинають адміністративні межі у зв'язку зі службовою чи особистою необхідністю.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.