Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

аптека

Понеділок, 1 серпня 2022, 13:14

В Україні розпочали видавати електронні рецепти на антибіотики

аптека

З серпня пацієнти розпочали отримувати електронні рецепти на антибіотики.

Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я України.

З 1 серпня цього року Міністерства охорони здоров'я розпочало перший етап у впровадженні електронного рецепта на всі рецептурні препарати в Україні, зокрема, відтепер пацієнти отримуватимуть електронний рецепт для придбання антибіотиків за власні кошти.

Як наголосили у Міністерстві охорони здоров'я, регулювання відпуску антибіотиків шляхом запровадження електронного рецепта – одне з рішень, яке дозволить відстежувати дані про призначення та обʼєми використання антибіотиків в Україні, а також протистояти антибіотикорезистентності, внаслідок якої все більше і більше інфекцій набувають стійкості до медикаментів.

Електронний рецепт можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем. Необхідною умовою є реєстрація в електронній системі охорони здоров’я. Кожен пацієнт може це зробити, уклавши декларацію з сімейним лікарем або зареєструвавшись у системі на прийомі в будь-якого іншого лікаря. 

Наразі тривалість перехідного періоду визначено до кінця року. Протягом цього періоду медичні та аптечні заклади мають підготуватися до повноцінного переходу на виписку рецептурних лікарських засобів виключно за електронним рецептом, а саме: обрати медичну інформаційну систему та зареєструватися в ЕСОЗ.

Далі планується повноцінний запуск електронного рецепта на антибіотики.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я зобов'язало медзаклади вести облік загального споживання антибіотиків.  

Додамо, ще у 2020 році в Міністерстві охорони здоров'я заявляли, що планують запровадити електронні рецепти на антибіотики і посилить контроль за аптеками.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.