Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

медичний заклад у Львові

Прес-реліз,   Вівторок, 23 серпня 2022, 16:34

Батьківщина не підтримує реогранізацій лікарень Львівщини – Цибуля

медичний заклад у Львові

ВО Батьківщина виступає за впровадження страхової медицини, а тому не підтримує реогранізацій лікарень Львівщини.

Депутат Львівської обласної ради, директор Радехівської центральної районної лікарні Леонід Цибуля вважає, що український уряд помилково продовжує впроваджувати медичну реформу екс-міністерки Супрун, в той час як ВО Батьківщина, яку він представляє у Львівській обласній раді, наполягає на запровадженні в Україні страхової медицини за європейським принципом.

"Період епідемії і війни – не найкращий час для реформаторських нововедень в системі охорони здоровя, а тому варто таки ініціативи, в тому числі другий етап реформи вторинної ланки медицини, відкласти до завершення воєнного стану в країні. Я, як і ВО Батьківщина, проти будь якої реорганізації в системі охорони здоров'я. На моє переконання, під час епідемії, а тим більше у час війни завершувати або модифіковувати незавершену модель вторинки є недоцільно" – заявив депутат, коментуючи зміни у структурі мережі лікарень, запропоновані Законом про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги, який парламент ухвалив у липні.

Законом визначено поділ закладів охорони здоров'я на загальні, кластерні, надкластерні і тим самим усунуто терміни вторинна і третинна медична допомога.

Цибуля висловив припущення, що застосування цього положення закону в майбутньому призведе до створення на Львівщині 3-4 надкластерних, 7 кластерних, а решта - загальних закладів охорони здоров'я.

Депутат переконаний, що в будь-якому випадку реорганізація лікарень області повинна відбуватись прозоро і публічно.

"Повинна відбутись широке обговорення на рівні медиків, фінансистів, органів влади, ГО, а тоді приймати виважене рішення" – сказав він.

Леонід Цибуля запевнив, що він, як депутат Львівської облради, не знайомий зі стратегією розвитку мережі лікарень Госпітального округу області, яка в 2021 році була схвалена обласною Госпітальною радою на основі рекомендацій міжнародних експертів.

Він також запевнив, що профільна комісія Лвьівської облради не розглядала ініційованого Львівською ОВА проекту рішення про ліквідацію двох медичних закладів: КНП ЛОР "Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр" та Львівська обласна дитяча клінічна лікарня "Охматдит" та стоврення на їхній базі нової некоменційної медичної установи.

"Профільна комісія обласної ради згаданого Вами проекту не розглядала" – сказав він.

Нагадаємо, МОЗ планує, що Львівський госпітальний округ складатиметься із 2 надакластерних лікарень, 8 кластерних та 17 загальних лікарень.

Колектив Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру виступив проти реорганізції лікарні та злиття з "Охматдитом". Така ініціатива була висловлена Львівською ОВА, а департамент охорони здоровя Львівської ОВА також підготовив проект рішення про ліквідацію лікарень та створення наїх ній базі нової установи.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.