Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

проспект Свободи, 23

city-adm.lviv.ua

П'ятниця, 2 вересня 2022, 14:11

У Львові встановли причину обвалу будинку на проспекті Свободи

проспект Свободи, 23

Причиною обвалу у будинку на проспекті Свободи, 23 є виконання ремонтних робіт у сусідній будівлі.

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.

Причинами обвалу частини будинку на проспекті Свободи, 23 є порушення виконання ремонтних робіт у сусідньому будинку на проспекті Свободи, 21 ТзОВ "Фрідом Авеню", а також підмивання стіни будівлі через дощі й відсутність її укріплення.

Як наголосила заступниця міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк, місто отримало висновок щодо необхідності проведення першочергових протиаварійних заходів у будинку №23 на проспекті Свободи. Роботи вже розпочалися, їх оплатить ТзОВ "Фрідом Авеню", яке є власником сусіднього будинку №21.

В отриманому висновку про проведення першочергових протиаварійних заходів вказані також причини руйнування флігельної частини будинку №23. По-перше, орієнтовно у 2014-2015 році був демонтований флігель будинку №21 на пр. Свободи, після чого необхідно було укріпити стіну металевими тяжами.

По-друге, після демонтажу флігеля у будинку №21 через дощі і танення снігу взимку відбувалося постійне підмивання стіни будівлі, що призвело до руйнівних процесів у ній. По-третє, будкомпанія, яка проводила ремонтні роботи у будинку №21, приступила до їх виконання з порушеннями – було вибрано багато ґрунту, що призвело до підмивання фундаменту стіни будинку №23.

"На сьогодні укладена тристороння угода між управляючою компанією "Айсберг", ТзОВ "Фрідом Авеню" і підрядною організацією, яка виконувала роботи у будинку №21, на виконання першочергових протиаварійних робіт у будинку №23. Ці роботи проводяться за рахунок "Фрідом Авеню".

Щодо наступних дій ведемо перемовини. Зараз мешканці будинку №23 не проживають у ньому. Чекаємо висновків експертів, коли мешканцям можна буде повертатися у свої квартири. Нагадаю, що це мешканці 11-ти квартир. Ці квартири не пошкоджені, лише треба буде забезпечити безпечне пересування по будинку.

Щодо трьох квартир, які зруйновані, то, відповідно до висновків проєктантів, будемо розглядати два варіанти: можливість відновлення зруйнованих квартир, або ж відселення мешканців у інше, нове житло" – заявила Маруняк.

Нагадаємо, 26 серпня, близько 01:00 год на проспекті Свободи, 23 стався обвал частини будинку з боку внутрішнього дворика.

У результаті обвалу сталося руйнування 3-х квартир з боку внутрішнього дворика: одна квартира зруйнована повністю, дві – частково. Також відбулось повне руйнування 2-х нежитлових приміщень, загальною площею 80 кв.м. Загалом в будинку є 14 квартир. Всього було евакуйовано 12 людей. 

За даними аналітичної системи YouControlТзОВ "Фрідом Авеню" зареєстрована з 2018 році на проспекті Свободи, 21 у Львові, належить кіпрській компанії Pleinmont Capital LTD та АТ "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Камет", власниками якого також є офшорна компанія на Кіпрі. Керівником фірми є Олег Криворучко.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.