Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Львівщина

П'ятниця, 9 вересня 2022, 12:31

АРМА не володіє інформацією про власників арештованих активів на Львівщині

Львівщина

АРМА не надала інформацію про власників арештованих активів на території області, посилаючись на кримінальне розслідування та специфіку своєї роботи.

Про це йдеться у відповіді Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) на офіційний запит Варіантів.

АРМА відмовилося надати інформацію про власників арештованих активів на території Львівської області, посилаючись на те, що поки йде кримінальне розслідування вони позбавлені можливості визначати їх кінцевих бенефіціарних власників й це не належить до їхньої компетенції.

"АРМА здійснює управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні... АРМА під час виконання повноважень, передбачених законодавством, позбавлено можливості визначати кінцевих бенефіціарних власників активів. Вказана інформація може міститись у матеріалах кримінального провадження" – йдеться у відповіді на запит.

Як пояснив Варіантам начальник відділу комунікації та промоції АРМА Павло Бульдович, досить часто у них немає жодної інформації про власників активів, якими розпоряджається агентство, поки триває розслідування.

"Для нас особа власника не має жодного значення, ми ним взагалі не займаємося. Це – компетенція правоохоронних органів. Тобто вони порушують кримінальні справи, проводять розслідування, а нам передають активи. Власник і безпосередньо актив власника – це різні сфери, а ми займаємося саме активами" – заявив Бульдович.

За його словами, основне завдання АРМА – зберегти економічну вартість самих активів, щоб вони працювали, поки є арешт й триває слідство.

"Слідство може йти роками, за цей час з активом може різне відбутися, якщо за ним ніхто не дивитиметься й ніхто не відповідатиме. Задача АРМА в тому, щоб на час дії арешту, поки триває розслідування, поки немає вироків, чи то на користь власників, чи то на користь держави, щоб цей актив не мав безгосподарного статусу" – додав Бульдович.

Зазначимо, АРМА:

- організовує здійснення заходів, пов'язаних з проведенням оцінки, веденням обліку активів та управління активами, в тому числі їх зберіганням, переміщенням, охороною, страхуванням для цілей їх подальшої передачі в управління або для реалізації;

- здійснює заходи, пов’язані з фактичним прийняттям активів в управління за зверненням прокурора або слідчого за вказівкою прокурора, приймає від прокурора активи згідно з актами приймання-передачі, передає за договором управління активи управителеві в управління згідно з актами приймання-передачі;

- здійснює управління рухомим та нерухомим майном, цінними паперами, майновими та іншими правами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні або у позовному провадженні у справах про визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави, у порядку, встановленому законодавством.

Додамо, у липні ДБР передало в управління АРМА 80 майнових комплексів, які незаконно продала Федерація профспілок України, включно з санаторієм "Моршинський".

Крім цього, у травні суд передав в управління АРМА 26 регіональних операторів газорозподільчих систем, серед яких й "Львівгаз".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.