Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Львівський медуніверситет

old.meduniv.lviv.ua

Четвер, 22 вересня 2022, 12:56

Медуніверситет шукає рішення щодо подальшої долі кафедри ендокринології

Львівський медуніверситет

Є два варіанти розв'язання проблеми, однак остаточного рішення не прийнято.  

Ректорат Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького наразі не має відповіді на питання про те, де буде розміщено кафедру ендокринології після ліквідації Львівського обласного державного клінічного лікувально-діагностичного ендокринологічного центру шляхом його об’єднання з Львівським обласним діагностичним центром.

"Доля кафедри поки для нас не зрозуміла, так саме як поки не зрозуміла доля тих 90 ліжок ендокринологічного центру, які будуть кудись переміщені. Була пропозиція розмістити кафедру у діагностичному центрі, але остаточного рішення не ухвалено" – повідомила керівниця відділу комунікації і промоції ЛНМУ Людмила Майор.

Вона звернула увагу, що це загальна тенденція, а не перший випадок, адже клінічні кафедри університету втрачають свої бази у лікувальних закладах внаслідок постійного реформування останніх.  

"Прикро, але це не перший випадок, коли медичні заклади витискають наші клінічні кафедри. Зараз це відбулось із закладами Львівської облради. Зрозуміло, що університет жодним чином не може впливати чи коментувати рішення облради. Це їхня компетенція. Проблема в іншому. Лікувальні заклади постійно реформуються і від цього страждає рівень підготовки наших кадрів. Медичний сектор постійно відсуває, зменшує наші кафедри, представники інших фірм займають приміщення та отримують доступ до пацієнтів" – наголосила Людмила Майор.

За її словами, в університеті бачать два шляхи розв'язання даної проблеми: університету потрібна власна клініка або ж відбудуться зміни в українському законодавстві, які врегулюють цю проблему.

"Ми сподіваємось, що вирішиться питання університетської клініки. Це б частково зняло цю проблему. Це питання вирішується зараз на рівні міністерства. Про другий варіант повідомив міністр під час перебування у Львові.  Він розповів, що готуються зміни до законодавства стосовно реорганізації стосунків між навчальними закладами і лікувальними установами. Тобто університети отримають право самі визначати лікувальні заклади, де вони будуть розміщувати свої клінічні кафедри. Відповідно через НСЗУ лікувальні заклади будуть отримувати додатково фінансування за це" – пояснила Людмила Майор.

Також вона запевнила, що ні керівництво університету, ні кафедри ендокринології не причетні до голодування професорки Олесі Кіхтяк.

"Пані професорка Олеся Кіхтяк – незалежна і самодостатня людина, це її рішення, а не рішення університету і кафедри. Ми вважаємо, що з такими речами треба боротись в інший спосіб" – пояснила Майор.

Нагадаємо, 20 вересня на сесії Львівської облради депутати вирішили ліквідувати ендокринологічний центр на вул. Острозького, 1 та центр радіаційного захисту населення на вул. Морозна, 31а й приєднати їх до Львівського діагностичного центру на вул. Пекарська, 69б.

Протестуючи проти цього рішення, професорка кафедри ендокринології ЛНМУ імені Данила Галицького Олеся Кіхтяк оголосила про початок голодування.

Натомість лікарі ендокринологічного центру заявили, що не проти об'єднання, проте хочуть й надалі працювати єдиним колективом.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.