Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Андрій Левик

Понеділок, 21 листопада 2022, 14:19

Влада Львова має закріпити за територіями статус земель історико-культурного призначення – Андрій Левик

Андрій Левик

Львівська міськрада має визначити у Львові території, за якими офіційно закріплять статус земель історико-культурного призначення.

Згідно зі законом Львівська міська рада повинна власним рішенням визначити у Львові території, за якими офіційно закріплять статус земель історико-культурного призначення, і тоді вони належатимуть до категорії особливо цінних земель.

Експерт з питань збереження історико-культурної спадщини Андрій Левик звернув увагу на те, що відповідно до 53 і 54 ст. Земельного кодексу, статус землі історико-культурного призначення повинен визначатися відповідними місцевими радами. Однак у Львові цього до цього часу так і не зробили.

"Ніхто цього не робить, тому що це тягне за собою відповідне поводження з цими земельними ділянками. У Львові таких узаконених ділянок немає. В інших населених пунктах також переважно немає. Потрібно приймати окреме рішення міської чи сільської ради про надання такого статусу відповідно до закону, а це означає, що відповідно до 150 ст. Земельного кодексу землі історико-культурного призначення відносяться до особливо цінних земель і будь-яка дія з ними мала б тоді погоджуватися з Кабінетом Міністрів та з Верховною Радою України. У Львові зробили оцінку таких земель зважаючи на статус, якого формально немає через відсутність відповідного рішення міськради", – пояснив він на засіданні ГО Великий Львів. 

Левик наголосив, що дозволи, які видає Львівська міська рада на будівництво в зоні історичного ареалу міста можна вважати перевищенням повноважень.

"Міська рада приймає рішення, не маючи на це повноважень відповідно до Закону про охорону культурної спадщини", – ствердив він.

Якщо ж офіційно закріплять статус земель історико-культурного призначення за частиною території Львова, то для будівництва потрібно буде дозвіл Мінкульту, а на відчуження (викуп) – Верховної Ради України.  

Левик нагадав, що у квітні 2021 року Верховний суд зобов'язав Львівську міську раду закріпити на місцевості межі історичного ареалу та віднести його територію до земель історико-культурного призначення. Проте це рішення суду не зобов'язує її це робити.

"Львівська міська рада тепер розглядатиме це питання і вона може прийняти рішення або ні. Ніхто її не може зобов'язати це зробити", – сказав він.  

Нагадаємо, що 22 жовтня 2022 року виконавчий комітет Львівської міської ради прийняв рішення про погодження меж історичного ареалу Львова. Далі всю документацію скерують у Міністерство культури та інформаційної політики. Там це питання розглянуть на науковій раді, а за позитивного висновку, його затвердить міністр. Після цього документ набуде чинності.

У листопаді Андрій Левик виступив з лекціями про збереження історико-культурної спадщини у Львові на засіданні круглого столу клубу "Великий Львів".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.