Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська міська рада

Вівторок, 6 грудня 2022, 14:32

Львівські депутати вимагають санкцій проти Московського патріархату

Львівська міська рада

Львівські депутати вимагають запровадити санкції проти РПЦ та УПЦ московського патріархату.

Сьогодні, 6 грудня, на сесії Львівської міської ради депутатка від фракції ЄС Наталія Сомик зачитала звернення до Верховної Ради та інших органів влади щодо застосування санкцій до діяльності Російської православної церкви та її підпорядкованих структур в Україні.

Як зазначила депутатка, в Україні офіційно діє структурний підрозділ Російської православної церкви – Українська православна церква (московського патріархату), яка від початку російської агресії проти України неодноразово неприховано виявляла свою антиукраїнську та антидержавну позицію.

"Ця організація масштабно просуває ідеї "русского мира", "братства" з росією, розпалює внутрішні розбіжності в українському суспільстві на релігійному ґрунті. Регулярно фіксуються випадки допомоги окупантам та російським агентам, переховування їх в церковних будівлях та монастирях. Особливо загострилась ситуація з початком повномасштабної агресії російської федерації" – наголосила Сомик.

За її словами, попри зміни до статуту про управління УПЦ, прийняті на Соборі УПЦ (МП) 27 травня 2022 року, ця церква й надалі повністю з’єднана з РПЦ як юридично, так і духовно, а у Константинополі існування УПЦ як окремої, повноправної церкви не визнають та офіційно зазначають, що архієреї УПЦ сьогодні значаться "єпископами Російської церкви, які проживають в Україні".

Саме тому депутати Львівської міськради вимагають у ВРУ негайно прийняти законопроєкт щодо унеможливлення діяльності в Україні релігійних організацій, які входять до складу чи визнають у будь-якій формі підлеглість Російській православній церкві.

Крім цього, Міністерство юстиції України має перевірити статути відповідних релігійних організацій щодо наявності правових підстав та дотримання чинного законодавства України, а у разі виявлення порушень, невідкладно звернутись до суду з позовом про заборону їхньої діяльності. 

Нагадаємо, 1 грудня в Україні запровадили санкції проти декількох представників УПЦ московського патріархату, а наприкінці листопада депутати Львівщини звернулися до ВРУ з проханням повністю заборонити УПЦ МП в Україні.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.