Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Дрогобич

Середа, 8 лютого 2023, 12:58

Одну з вулиць Дрогобича виключили з переліку декомуназації

Дрогобич

Вулицю Іллі Рєпіна в Дрогобичі вирішили виключити з переліку вулиць, які підлягають дерусифікації.

Про це повідомляє Дрогобицька міська рада на своїй сторінці у Фейсбуці.

На своєму останньому засіданні комісія з питань проведення заходів дерусифікації у межах Дрогобицької ОТГ вирішила виключити вул. Рєпіна з переліку вулиць, які підлягають дерусифікації на території громади.

Раніше Дрогобицька міськрада щодо перейменування цієї вулиці звернулась за роз’ясненнями до Інституту українознавства імені Крип’якевича НАН, який наголосив, що постать Іллі Рєпіна заслуговує на вшанування у назві вулиці.

"Ілля Рєпін (1844-1930) – видатний художник-реаліст. Народився в Чугуєві (тепер Харківська область). В Україні пройшли перші 20 років життя і почався творчий шлях. Після від’їзду з України художник часто повертався до неї, неодноразово гостював у маєтку "Качанівка" українських меценатів-поміщиків Тарновських. У їхній родинній садибі Рєпін створив перші етюди до знаменитої картини "Запорожці пишуть листа турецькому султану", історія задуму і створення якої добре відома і детально проаналізована мистецтвознавцями.

Слобожанське походження Іллі Рєпіна, його любов до своєї малої батьківщини, її природи, людей, їх звичаїв та народного мистецтва з часом переросли в потужний напрямок його творчості. Загалом українська тематика, зокрема козацькі сюжети, в багатій мистецькій спадщині Рєпіна займали дуже вагому частку. Вважаю, що постать Рєпіна заслуговує на вшанування у назві вулиці у місті Дрогобич" – відповів Дрогобицькій міськраді старший науковий співробітник Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України Олександр Луцький.

Саме тому вул. Рєпіна в Дрогобичі вирішили виключити з переліку вулиць, які підлягають дерусифікації. 

Зазначимо, з жовтня 2022 року у Дрогобичі також тривають консультації з громадою щодо демонтажу пам'ятника героя СРСР Геврика.

Додамо, у вересні 2022 року на сесії Львівської обласної ради депутати прийняли рішення про завершення декомунізації та деколонізації на території Львівської області.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.