Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

охоронні таблиці

city-adm.lviv.ua

Вівторок, 14 березня 2023, 15:01

У Львові забрали радянські написи з понад 30 таблиць на пам’ятках культурної спадщини міста

охоронні таблиці

У місті з 33 охоронних дощок старого зразка, що розміщені на пам’ятках культурної спадщини, ліквідували напис УРСР.

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.

Станом на сьогодні, 14 березня, у Львові з 33 охоронних дощок старого зразка, що розміщені на пам’ятках культурної спадщини, забрали напис "Українська Радянська Соціалістична Республіка". 

За словами заступника начальника управління охорони історичного середовища Львівської міськради Георгія Корнєєва, напис спочатку затирають, потім армованою стрічкою пляму заклеюють, а далі – зафарбовують спеціальною алкідною фарбою. 

Як пояснили в управлінні охорони історичного середовища міськради, дошки демонтовувати недоцільно, бо їх стилістика опрацьована у 1970-х роках на основі шрифтів та орнаментів, які розробив видатний український графік Георгій Нарбут. Єдиним написом, що підлягає декомунізації, є напис "Українська Радянська Соціалістична Республіка".

"Можна сказати, що ці дошки – унікальні. Бо такий дизайн для охоронних дощок використали тільки для однієї з тодішніх республік – Української" – додав Георгій Корнєєв.

Наразі у Львові залишилось забрати написи ще 10 охоронних дощок: 5 – у Галицькому, 4 – у Франківському та 1 – у Сихівському районах міста.

Нагадаємо, ліквідовувати цей напис з дощок на пам’ятках культурної спадщини Львова розпочали у грудні 2022 року.

Додамо, у вересні 2022 року на сесії Львівської обласної ради депутати прийняли рішення про завершення декомунізації та деколонізації на території Львівської області.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.