Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

демонтаж пам'ятника

drohobych-rda.gov.ua

Понеділок, 20 березня 2023, 15:22

На Дрогобиччині демонтували три пам'ятники рядянської доби

демонтаж пам'ятника

У Меденицькій ОТГ знесли пам'ятники, присвячені радянським льотчикам, комуністу-москвофілу та демонтували братську могилу радянських воїнів.

Про це повідомляє Дрогобицька районна військова адміністрація на своїй сторінці у Фейсбуці.

Минулого тижня на території Меденицької ОТГ Дрогобицького району ліквідували три пам’ятники рядянської доби.

Зокрема, у селі Опори демонтували 2 пам’ятники: один з них був присвячений радянським льотчикам, інший – москвофілу і комуністу Кузьмі Плехатому. Натомість у Меденичах 17 березня демонтували братську могилу радянських воїнів.

Як прояснили у Дрогобицькій РВА, наразі триває підготовчий процес щодо демонтажу ще 8 об’єктів у Меденичах, Солонську, Дорожеві, Волощі та Грушеві. Також перейменовують вулиці Перемоги у Опорах та Рівному, а також вулицю Гагаріна у Меденичах.

Щодо пам’ятника Григорію Геврику, який розташований на вулиці Горішня Брама у Дрогобичі, то робоча група вирішила звернутися до істориків Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка для надання історичної довідки.

Зазначимо, з жовтня 2022 року у Дрогобичі тривають консультації з громадою щодо демонтажу пам'ятника героя СРСР Геврика. Як пояснювали у міськраді Дрогобича, серед дрогобичан старшого покоління популярна версія, що Геврик до мобілізації в Червону Армію був членом ОУН-УПА та добровольцем дивізії "Галичина", але щоб уникнути переслідувань був змушений перейти на бік РСЧА.

"Дрогобицький район дуже активно працює в напрямку того, щоб позбутися всього того, що десятками років насаджував російський тоталітарний режим. Саме зараз ми маємо повністю декомунізувати всі пам’ятники та назви вулиць, скверів, що несуть радянське ідеологічне навантаження" – зазначив заступник начальника Дрогобицької РВА Олег Пилипців.

Нагадаємо, у лютому на Дрогобиччині склали перелік об'єктів, які планують декомунізувати.

Додамо, у вересні 2022 року на сесії Львівської обласної ради депутати прийняли рішення про завершення декомунізації та деколонізації на території Львівської області.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.