Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Понеділок, 27 березня 2023, 17:43

Депутати ініціювали скасування розпорядження виконкому про стабілізаційний кредит

Проєкт ухвали про скасування розпорядження виконкому по стабілізаційному кредиту зареєтровано. 

Сьогодні голова фракції ЄС Петро Адамик і голова комісії законності Уляна Пак зареєстрували проєкт ухвали Львівської міськради Про скасування рішення виконавчого комітету від 14.03.2023 № 260 “Про прийняття умов, викладених у Кредитному договорі від 30.12.2022 № 53825, який укладений між Львівською міською радою та Європейським банком реконструкції та розвитку“.

Проєкт ухвали оприлюднено на сайті Львівської міської ради. 

У пояснювальній записці до проєкту ухвали сказано, що рішення про скасування актів виконавчих органів, які не відповідають Конституції й законам, вирішується виключно на пленарних засіданнях органу місцевого самоврядування. 

Питання про кредити, згідно з законом Про місцеве самоврядування, ухвалюються виключно на пленарних засіданнях двома третиною голосів депутатів від загального складу ради. 

Нагадаємо, у вівторок, 14 березня виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив рішення № 260 про прийняття умов, викладених у кредитному договорі від 30.12.2022 № 53825, який був укладений між Львівською міською радою та Європейським банком реконструкції та розвитку. 

У соціальних мережах і онлайн-виданнях з’явилась інформація, що виконком перевищив свої повноваження, тому що всі рішення по кредитних угодах, згідно з законом, має ухвалювати сесія Львівської міськради.  

Йдеться про так званий "стабілізаційний кредит", який ЄБРР запропонував Львову для підтримки діяльності комунальних підприємств Львівської міської ради в час війни в сумі 25 млн євро.

Депутати Львівської міськради на сесії 2 березня не затвердили умови  "стабілізаційного кредиту".

Перед тим з'ясувалось, що місто має сплатити 35 млн грн за обслуговування цього кредиту, ще не отримавши ні копійки самого кредиту. 

22 січня комісія фінансів Львівської міськради вирішила розділити кошти, які потрібні для обслуговування цього кредиту, на декілька траншів й виплатити його ЄБРР частинами. Тоді ж члени комісії погодили виділення з бюджету Львова лише 9,9 млн грн, які потрібно виплатити ЄБРР до квітня 2023 року. Щодо решти коштів, потрібних на сплату обслуговування кредиту, члени комісії рішення не приймали.

Натомість 30 грудня 2022 року депутати дали політичну згоду на отримання "стабілізаційного кредиту".  

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.