Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Андрій Щербак

lv.tax.gov.ua

Вівторок, 28 березня 2023, 10:56

Екскерівника податкової Львівщини звинувачують у зловживаннях на понад 40 мільйонів гривень

Андрій Щербак

Офіс генпрокурора передав до НАБУ справу щодо колишнього керівника податкової Львівщини Андрія Щербака.

Про це повідомляє "Слово і діло".

Офіс генпрокурора передав до Національного антикорупційного бюро справу за підозрою колишнього виконувача обов'язків начальника Головного управління Державної податкової служби у Львівській області Андрія Щербака та ще двох осіб, яких підозрюють у зловживаннях на понад 40 млн грн.

Зокрема, 22 грудня 2022 року в кабінеті Андрія Щербака провели обшук і того ж дня йому повідомили про підозру у зловживанні службовим становищем. Крім нього, підозру вручили ще двом посадовцям податкової Львівщини.

За версією слідства, Андрій Щербак зі спільниками організував незаконне відшкодування податку на додану вартість місцевим підприємствам, що мало дозволити їм "вивести" з держбюджету понад 40 млн грн. Посадовці залучили до цієї афілійовані комерційні структури, які займаються імпортом товарів широкого вжитку та їх продажем. Підприємці продавали гуртові партії іноземної продукції за готівку, але у податковій звітності прописували, що їм не вдалося продати товар, і він нібито зберігається на складах.

Потім вони формували заявку на бюджетне відшкодування ПДВ, а підставою вказували те, що вони сплатили вказаний податок при імпорті, але нібито не змогли продати ці товари, тож за законом претендують на відшкодування.

Під час перевірки відповідних документів податківці "заплющували очі" на відсутність товару та навіть складів, де нібито зберігалася продукція. Після надходження бюджетних грошей на рахунки підприємств їх представники виводили кошти у тінь і конвертували у готівку через підконтрольні фірми.

Термін досудового розслідування, на прохання детектива НАБУ, продовжили до 22 червня 2023 року.

Зазначимо, наприкінці жовтня 2022 року працівників податкової Львова викрили на незаконному відшкодовуванню ПДВ й передачі інформації з бази даних податкової за хабарі. 

А 21 грудня 2022 року Андрія Щербака, який з лютого виконував обов'язки начальника ДПС Львівщини, відсторонили від посади.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.