Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська міськрада

Вівторок, 9 травня 2023, 15:39

Львівські депутати хочуть зменшити повноваження кишенькового виконкому Садового

Львівська міськрада

Депутати напрацювали проєкт ухвали про скасування одного з рішень виконкому та зменшення його повноважень.

Про це йдеться у проєкті ухвали, опублікованій на інформаційному порталі депутатів Львівської міської ради 5 травня 2023 року.

На сайті Львівської міськради депутати підготували та оприлюднили проєкт ухвали, якою пропонують скасувати рішення виконавчого комітету № 260 про умови стабілізаційного кредиту від ЄБРР для комунальних підприємств Львова, а також відкликати частину делегованих повноважень виконкому.

"У зв'язку із прийняттям виконавчим комітетом рішення від 14.03.2023 № 260 "Про прийняття умов, викладених у Кредитному договорі від 30.12.2022 № 53825, який укладений між Львівською міською радою та Європейським банком реконструкції та розвитку", а також прийняттям інших суперечливих та резонансних рішень, з метою неухильного дотримання посадовими особами Львівської міської ради законодавства України та недопущення порушення його норм та положень міська рада ухвалила:

- скасувати рішення виконавчого комітету від 14.03.2023 № 260 "Про прийняття умов, викладених у Кредитному договорі від 30.12.2022 № 53825, який укладений між Львівською міською радою та Європейським банком реконструкції та розвитку".

- внести зміни у додаток до ухвали міської ради від 08.07.2021 № 1081 "Про розмежування повноважень між виконавчими органами Львівської міської ради" – йдеться в проєкті ухвали. 

Згідно з документом, депутати пропонують забрати у виконкому такі повноваження:

- погодження прийняття у власність Львівської МТГ інженерних мереж, вулично-шляхової мережі;

- визначення території для складування та зберігання ТПВ;

- прийняття рішень щодо врегулювання процедур надання адміністративних послуг суб'єктам звернень;

- затвердження містобудівних умов та обмежень на нове будівництво, реконструкцію чи реставрацію пам'яток архітектури, зокрема у історичному ареалі Львова.

Крім цього, депутати хочуть, щоб виконком не мав права розглядати проєкти змін до бюджету Львівської МТГ без попереднього погодження з депутатською комісією фінансів та планування бюджету міськради.

Також депутати хочуть доручити виконкому затвердити всі ці зміни до 1 червня цього року.

Зазначимо, 14 березня виконком Львівської міськради затвердив рішення № 260 про умови стабілізаційного кредиту від ЄБРР для комунальних підприємств Львова без погодження з депутатами та профільною депутатською комісією.

За словами голови фінансової комісії міськради Наталії Шелестак, виконком перевищив свої повноваження, тому що всі рішення по кредитних угодах, згідно з законом, має ухвалювати сесія Львівської міськради. 

Цей кредит ЄБРР запропонував Львову для підтримки діяльності комунальних підприємств Львівської міськради в час війни в сумі 25 млн євро. З'ясувалось, що місто має сплатити 35 млн грн за обслуговування цього кредиту, ще не отримавши ні копійки самого кредиту, тому депутати на сесії 2 березня не затвердили його умови.

Однак 22 січня комісія фінансів Львівської міськради вирішила розділити кошти, які потрібні для обслуговування цього кредиту, на декілька траншів й виплатити його ЄБРР частинами. Тоді ж члени комісії погодили виділення з бюджету Львова 9,9 млн грн, які потрібно виплатити ЄБРР до квітня 2023 року. Щодо решти коштів, потрібних на сплату обслуговування кредиту, члени комісії рішення не приймали.

Додамо, в квітні у Львівській міськраді напрацювали проєкт ухвали про створення комісії з питань діяльності виконавчого комітету та контролю за його рішеннями.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.