Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська облрада

Середа, 26 липня 2023, 13:01

Депутати Львівщини вимагають надати Миколі Лемику звання Героя України

Львівська облрада

Львівська облрада звернулася до президента та ВРУ з вимогою надати звання Героя України членові ОУН Миколі Лемику.

Вчора, 25 липня, на сесії Львівської обласної ради депутати підтримали звернення до Президента України та Верховної Ради України щодо присвоєння звання Героя України членові ОУН Миколі Лемику.

"За" проголосувало 45 депутатів.

"Закликаємо відновити історичну пам’ять та присвоїти членові ОУН, Крайовому провіднику Миколі Лемику звання Героя України (посмертно). Вважаємо, що це рішення є на часі, оскільки на сьогодні важливо увічнення імен постатей, які так самовіддано боролися із радянським режимом" – йдеться у тексті звернення.

Зокрема, уродженець села Солова Глинянської ОТГ Микола Лемик у 1933 році застрелив начальника канцелярії радянського консульства у Львові, чекіста Олексія Майлова, щоб привернути увагу світу до Голодомору в Україні. Після цього 18-річного Лемика затримали та засудили до смертної кари, яку змінили на довічне ув’язнення.

"У селі Солова щороку 4 квітня, у день народження Миколи Лемика, біля меморіалу вдячні українці вшановують його подвиг. Микола Лемик був патріотом та ідеалістом, стійким у своїх поглядах до останнього подиху.

"Ми, депутати Львівської обласної ради, закликаємо Президента України надати Миколі Лемику звання Героя України (посмертно). У час російсько-української війни це буде актом відновлення історичної справедливості вшанування наших Героїв" – заявили депутати.

Нагадаємо, також Львівська облрада звернулася до президента щодо повернення звання Героя України Роману Шухевичу та Степану Бандері.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.