Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

церква в селі Воля-Гомулецька

pslava.info

П'ятниця, 25 серпня 2023, 14:55

Львівська фірма реставруватиме старовинну церкву в селі Воля-Гамулецька

церква в селі Воля-Гомулецька

Львівська міськрада замовила реставрацію церкви Святої Трійці в селі Воля-Гомулецька за 3,5 мільйона гривень у львівської фірми.

Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради провело тендер у системі ProZorro на реставрацію дерев'яної церкви Святої Трійці 1756 року в селі Воля-Гомулецька, яку переможець тендеру має здійснити до 31 грудня 2024 року.

Аукціон стартував 1 серпня, участь у ньому взяло лише Львівське спеціальне науково-реставраційне проектно-виробниче управління "Львів-реставрація" з пропозицією у 3 585 424 грн. Його обрали переможцем торгів, а початкова вартість закупівлі становила 3 747 767,78 грн.

Як вказано у закупівлі, у храмі мають укріпити фундамент, відновити кам'яний підмурівок, укріпити стіни нави, відреставрувати склепіння вівтаря, підлогу, хори, влаштувати сходи на хори тощо.

Зазначимо, дерев’яна церква Пресвятої Трійці у селі Воля-Гамулецька Львівської МТГ збудована у 1756 році, є пам'яткою архітектури національного значення.

За даними аналітичної системи YouControl, Львівське спеціальне науково-реставраційне проектно-виробниче управління "Львів-реставрація" зареєстроване у Львові з 1996 року. Керівником фірми і кінцевим власником є Володимир Пащак (село Зимна Вода Пустомитівського району). Він також є власником ТзОВ "Українські джерела" (виробництво безалкогольних напоїв; виробництво мінеральних вод та інших вод, розлитих у пляшки).

Нагадаємо, ще у 2020 році церква у Волі-Гамулецькій увійшла у перелік з 16 об’єктів на реставрацію, для яких з обласного бюджету передбачили виділити 21 млн грн.

Церква була греко-католицькою ще до війни. Після псевдособору 1946 року, деякий час була закрита. Згодом, у 90-х, храм таки повернули УГКЦ. Під час реконструкції храму у 70-х роках його зовні "обшили" бляхою, а зсередини - оббили фанерою.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.