Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

ПЦУ

Фб ПЦУ

Четвер, 31 серпня 2023, 15:12

Відзавтра ПЦУ переходить на новоюліанський календар

ПЦУ

З вересня Православна церква України переходить на новоюліанський календар.

Про це повідомляє Православна церква України на своїй сторінці у Фейсбуці.

Від завтра 1 вересня, Православна церква України переходить на новоюліанський календар. Згідно з цим, дати нерухомих свят, постів, загальниць, дні вшанування пам'яті святих змістяться на 13 днів назад.

За новим календарем, з 2024 року Різдво переноситься з 7 січня на 25 грудня; Покров Пресвятої Богородиці – на 1 жовтня замість 14 жовтня; День Святого Миколая Чудотворця – на 6 грудня замість 19 грудня.

"8 (а не 21) вересня відзначатимемо свято Різдва Пресвятої Богородиці, 14 (а не 27) вересня – Воздвиження Хреста Господнього, 1 (а не 14) жовтня відзначатимемо Покрова Пресвятої Богородиці. З 15 листопада по 24 грудня триватиме Різдвяний піст, а Різдво Христове святкуватимемо 25 грудня.

В наступному році Петрів піст не буде загальним, бо Свята П’ятдесятниця буде святкуватися 23 червня, а день святих першоверховних апостолів Петра і Павла – вже 29 червня. Отже, не існуватиме визначеного періоду посту, який мав би розпочатися за тиждень після дня Святої Трійці. Але для тих, хто бажає поститися за прикладом розвʼязання цього питання в інших Помісних Церквах може бути взятим для посту період після свята святих апостолів Петра і Павла – з 1 по 5 липня. 

Великий піст триватиме з 18 березня по 4 травня. Пасха у 2024 році припадає на 5 травня" – пояснили у ПЦУ.

Водночас парафії та монастирі, які бажають дотримуватися старого календаря, матимуть цю можливість.

Нагадаємо, 28 липня цього року Помісний Собор Православної Церкви України затвердив рішення про перехід на новоюліанський календар з 1 вересня 2023 року.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.