Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Львів

П'ятниця, 1 вересня 2023, 15:37

У Львові через спеку погіршилась якість повітря

Львів

Серпнева спека вплинула на якість повітря у Львові.

Про це повідомляє компанія ЛУН.

За інформацією громадської мережі станцій моніторингу якості повітря ЛУН Місто Air Львів, у місті впродовж червня-серпня цього року повітря було чисте (концентрація наддрібних часток PM2.5 була невисока).

Водночас у серпні, коли на території Львівської області зафіксували температурний рекорд, концентрації PM2.5 підвищувалися, що характерно для високих температур, особливо якщо вони супроводжуються слабким вітром.

"Дані у графіках ЛУН Місто Air Львів подані в AQI – індекс якості повітря. Чим вищим є індекс – тим гірша якість повітря. Показник до 50 означає, що повітря чисте. Показник до 100 – повітря прийнятне, тобто можна не обмежувати активності просто неба. Показник від 150 – повітря нездорове, краще відмовитися від активного перебування на вулиці, почекати з провітрюванням.

AQI розрахований на основі концентрації наддрібних часток PM2.5. Ці частки настільки малі, що не помітні неозброєним оком і через це здатні потрапити у кров. Всесвітня організація охорони здоров'я приділяє цим наддрібним часткам особливу увагу, адже вони негативно впливають на дихальну, серцево-судинну системи, мозок" – йдеться у повідомленні.

Зазначимо, останні декілька днів в області виявились найспекотнішими за останні 77 років – температура повітря сягала вище 30°С.

Додамо, з квітня 2021 року у Львові працює інтерактивна карта якості повітря, яка моніторить рівень забруднення повітря в реальному часі. Зокрема, у місті встановили станції, які щосекунди моніторять стан якості повітря та відображають дані на інтерактивній карті.

 Зайти на карту можна за посиланням.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.