Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Ірина Верещук

Фб Верещук

П'ятниця, 22 вересня 2023, 11:45

Нацкомісія дозволила равчанці Верещук писати росію з маленької букви

Ірина Верещук

Нацкомісія зі стандартів державної мови дозволила писати назву Росія з малої букви.

Про це повідомляє Національна комісія зі стандартів державної мови на своїй сторінці у Фейсбуці.

Нацкомісія зі стандартів державної мови, реагуючи на звернення міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини Верещук у соцмережах та на героїчну боротьбу українців, дозволила питати назву країни-агресора з малої букви.

Йдеться про слова "російська федерація", "росія", "москва", "московія", "московське царство", "російська імперія"", "державна дума рф" тощо.

"Національна комісія зі стандартів державної  мови на засіданні від 15.09.2023 (протокол № 83) обговорила це питання і з урахуванням офіційних листів від Інституту української мови НАН України, Інституту мовознавства імені О. О. Потебні НАН України повідомляє, що написання назв "російська федерація", "росія", "москва", "московія", "московське царство", "російська імперія", "державна дума рф" тощо з малої букви можна не кваліфікувати як відхилення від норм української мови в текстах неофіційного характеру" – йдеться у повідомленні.

Додамо, у листопаді 2021 року Верховна Рада призначила львівську нардепку Ірину Верещук новою міністеркою з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Ірина Верещук пройшла до Верховної Ради на виборах у 2019 році від партії Слуга народу під номером 29. У 2010-2015 роках вона була мерчинею Рава-Руської, а з вересня 2017 року – доцентка кафедри політології Національного педагогічного університету ім. М.П. Драгоманова, викладає у Інституті екології економіки і права, а також очолює ГО "Міжнародний центр балтійсько-чорноморських досліджень та консенсусних практик. Центр політичного діалогу".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.