Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

знищена мозаїка Богдана Сойки

city-adm.lviv.ua

Вівторок, 3 жовтня 2023, 12:20

Мерія Львова звернулась до правоохоронців через знищення мозаїки Богдана Сойки

знищена мозаїка Богдана Сойки

Львівська міськрада звернулась в поліцію щодо знищення цінної мозаїки у будинку на вул. Володимира Великого, 2.

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.

Вчора, 2 жовтня, Львівська міськрада звернулась до правоохоронців через знищення унікальної 40-річної мозаїки "Інформаційний простір" авторства художника Богдана Сойки у приміщенні будинку на вул. Володимира Великого, 2 у Львові, яке перебуває у приватній власності.

Панно було внесене у перелік цінних мозаїчних творів ще у 2019 році та мало охоронний статус. 

Також міськрада скерувала листи до президента та прем’єр-міністра з закликом до посилення відповідальності за нищення пам'яток історії, архітектури та мистецтва, а також до децентралізації повноважень у цій сфері.

"Передбачено штраф, а також є можливість позбавлення волі на строк до 3-х років. Але, на жаль, ми не маємо хорошої статистики дії цієї статті. І це є наслідком застарілого законодавства у цій сфері. Бо штраф у 750 грн чи 1700 грн за те, чи інше пошкодження – це не той штраф, який зупинить власників приміщень від таких дій. Тут потрібні законодавчі зміни на національному рівні" – пояснила керуюча справами виконкому Львівської міськради та в.о. начальника міського управління охорони історичного середовища Наталія Алєксєєва.

За її словами, у міськраді сподіваються, що власник погодиться, у співпраці з художниками, відновити знищене панно.

Натомість директор фірми "Торгпреса", якій належить приміщення, де була мозаїка, Сергій Васечко, сумнівається у цінності мозаїки та називає її знищення актом декомунізації.

"Ми її не руйнували, не знімали. З плином часу і через протікання даху стіна з мозаїкою намокала і з весни почала руйнуватися. Я не робив нічого, щоб її зберегти, бо для мене вона не цінна. Раніше там був комуністичний символ – напис "ленін". Камінці, які осипалися, ми не зберігали, не маємо жодного збереженого елемента композиції" – наголосив Сергій Васечко.

Зазначимо, напередодні у соціальних мережах з’явилась інформація про те, що власник приміщення "Торгпреса" знищив унікальну мозаїку "Інформаційний простір" в інтер'єрі будівлі на вул. Володимира Великого, 2. На панно зображено фігури п’яти жінок, що символізують 5 материків та обмін інформацією в світі.

Додамо, у червні цього року у Львові оновили перелік цінних мозаїчних творів та уточнили адреси їх розташування.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.