Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Максим Козицький

Вівторок, 26 грудня 2023, 09:55

Максим Козицький без розгляду облради затвердив бюджет Львівщини на 2024 рік

Максим Козицький

Голова Львівської ОВА затвердив обсяг обласного бюджету у розмірі 6,2 млрд грн, що 38% менше, ніж у попередньому році. 

Про це повідомив начальник Львівської ОВА Максим Козицький на своїй сторінці у Facebook

За його словами упродовж останніх трьох тижнів керівники структурних підрозділів обласної військової адміністрації працювали з депутатськими комісіями Львівської обласної ради. В результаті сформували потребу на виділення на обласні цільові програми додаткових близько 140 млн грн, що становить понад 8% від проєктного програмного ресурсу на наступний рік.
 
Ці кошти депутати пропонували скерувати на охорону і збереження історико-культурної спадщини, утримання автомобільних доріг, програму національної пам’яті, програму культури та інше.
 
 
Максим Козицький зазначив, що врегулювати додаткові запити та визначити джерела їхнього фінансування планували на комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку. Проте, засідання вказаної комісії не відбулось – через відсутність кворуму. Бюджетний кодекс визначає строки затвердження місцевих бюджетів – до 25 грудня.
 
"Зважаючи на це, сьогодні я, у чіткій відповідності до норм чинного законодавства, підписав бюджет Львівської області на наступний рік.
У 2024 році обсяг обласного бюджету планується в розмірі 6,2 млрд грн. Це на 3,8 млрд грн або на 38% менше порівняно з очікуваним виконанням 2023 року. Негативна динаміка пов’язана з тим, що наступного року в обласному бюджеті вже не буде надходжень податку на доходи фізосіб з військових, а також субвенції з державного бюджету на ремонт доріг" – написав Максим Козицький.
 
Під час формування показників обласного бюджету на 2024 рік врахували зміну макропоказників 2024 року. Зокрема: ріст мінімальної заробітної плати на 16%, єдиної тарифної сітки – 20,8%, енергоносіїв – 12,5%, індекс інфляції – 9,7%.
 
В обласному бюджеті на 2024 рік передбачили кошти на підтримку сил безпеки і оборони та заходи, пов’язані з протистоянням збройній агресії pocії. На реалізацію комплексної програми "Безпечна Львівщина" передбачили видатки в сумі 400 млн грн, на програму охорони здоров’я – 690 млн грн, на відшкодування відсотків за іпотекою для військових – 15 млн грн, ще 200 млн грн запланували на пріоритетні обласні медичні заклади, зокрема ті, які задіяні до лікування та реабілітації воїнів та ветеранів.
 
"Чого немає в бюджеті?! А немає запланованих видатків на сувенірну продукцію, протокольні заходи, різноманітні конкурси" – додав Максим Козицький.
 
Нагадаємо, у листопаді цього року Максим Козицький презентував бюджет Львівщини на 2024 рік, в якому понад 70% піде на зарплати працівникам.

Крім цього, у жовтні цього року в області обмежили здійснення непершочергових видатків з місцевих бюджетів Львівщини, а  8 листопада Верховна Рада України прийняла законопроєкт № 10037, згідно з яким з місцевих громад до держбюджету вилучається податок на доходи фізичних осіб, який вони отримують від зарплат військовослужбовців, правоохоронців, працівників СБУ того.

Додамо, у бюджеті Львівщини 2023 року заклали понад 2 млрд грн на реалізацію обласних програм, з яких 60 млн грн виділили на програму, з якої виплачуються премії чиновникам Львівської ОВА.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.