Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

вул Стрийська

city-adm.lviv.ua

П'ятниця, 26 січня 2024, 12:48

У Львові завершують відбудову зруйнованих ракетною атакою будинків на Стрийській

вул Стрийська

Завершити перший етап робіт мають до середини лютого, далі почнуть відновлеювати фасади, сходові клітки і мережі.

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.

На вулиці Стрийській завершують аварійно-відновлювальні роботи у чотирьох будинках, які найбільше постраждали від російського ракетного обстрілу 6 липня. У 62-му та 68-му будинках роботи першого етапу закінчили, а у двох інших завершують класти черепицю на даху. Наступний етап – відновлення фасадів, сходових кліток та мереж.

Міський голова Львова Андрій Садовий наголошує, що постраждалі будинки на Стрийській входять до історичного ареалу міста, тому їх відновлюють такими ж, якими вони були раніше.

"Ми відбудуємо самі будинки, а вже всередині люди будуть робити ремонт як їм краще пасує. Ми будемо спонукати працювати оперативно і звичайно має бути якість, тому що це історичний ареал, це під контролем ЮНЕСКО" – пояснив Андрій Садовий.

З обстріляних будинків вивезли більше 1000 тонн сміття. На відбудову пішло близько 450 м3 бетону, понад 100 тонн металу, 1300м2 черепиці. 

З чотирьох будинків найбільше постраждав 64-ий. В нього було пряме влучання ракети, тому доводилось відновлювати усі перекриття та стіни, починаючи з першого поверху. Щоб зберегти автентичність, у будівлях встановили дерев’яні вікна, а на даху кладуть черепицю, яку спеціально замовляли закордоном.

Через значні руйнування 70% будинків 64 та 66 довелося будувати наново. Тут зробили залізобетонне перекриття з утепленням, яке слугує підсиленням старої кладки. Ретельно підбирали навіть цеглу в коминах. Будівельники зазначають, що при такій реконструкції було б простіше збудувати новий будинок. 

За словами заступника міського голови з містобудування Любомира Зубача, остаточно завершити перший етап робіт мають до середини лютого. Наступний етап передбачає відновлення фасадів, сходових кліток і мереж.  

"Фінальна стадія – це внутрішні ремонти, які люди будуть робити собі в квартирах. Міська рада даватиме на це компенсацію. За дорученням міського голови, має бути чітка угода та зобов’язання, що гроші будуть витрачені на ремонт згідно з визначеним стандартом, адже це пам’ятка архітектури.Не хочеться забігати наперед, але до початку опалювального сезону хотілося б завершити весь комплекс робіт" – розповів Любомир Зубач.

Окрім іншого, в дворі будинків планують облаштувати громадський простір. Мешканці найбільш пошкоджених 4 будинків отримують з міського бюджету компенсацію на оренду

Нагадаємо, 6 липня російські окупанти атакували Львівську область. Ракета влучила у житловий будинок у Львові, загинуло 10 людей, а понад 40 осіб – постраждали.

Унаслідок удару руйнувань у Львові зазнали понад 35 будинків, два у критичному стані, пошкоджено орієнтовно 60 помешкань, 10 гуртожитків, будинок дитини, два виші та санаторна школа, 57 автомобілів. Більше ніж 1000 вікон потребують заміни.

Додамо, 8 листопада, під час засідання комісії повідомили, що Рада Варшави надала Львівській МТГ фінансову допомогу у розмірі 160 тисяч злотих на відновлення пошкоджених фасадів будинків на вул. Стрийській, які зруйнували через ракетний удар.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.