Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Західний Буг

Понеділок, 12 грудня 2016, 13:30

Уряд буксує вирішення проблем із забрудненням вод Західного Бугу

Західний Буг

Через відсутність уповноваженого Українсько-польської комісії у справах прикордонних вод, проблеми із забрудненням Західного Бугу не вирішують.

Про це повідомив народний депутат зі Львівщини Ігор Шурма (Опозиційний блок) під час засідання Верховної Ради 9 грудня.

"Через забруднення та зсув берегів Західного Бугу Україна за останні роки втратила 100 гектарів землі. Існує ризик подальшої втрати території України. І, згідно з звітом Рахункової палати України, відсутність з очищення русла річки Західний Буг та укріплень його берегів загрожує Україні втратою території на прикордонній ділянці з Республікою Польща. Подумайте і порахуйте, скільки це є – 5 тисяч 284 гектарів. Фактично це є територія малих держав", – наголосив Ігор Шурма.

За його словами, у результаті забруднення річки вимирає риба, а висока концентрація хлоридів у воді згубно впливає на ріст рослин та викликає засолення ґрунтів, а екологічний стан річки впливає на життя людей у 13 країнах світу.

Також Шурма розповів, що з метою недопущення екологічної катастрофи була створена двостороння Українсько-польська комісія з питань прикордонних вод, яка має проводити засідання регулярно один раз в рік і приймати відповідні рішення.

Однак останнє засідання цієї комісії відбулося у 2014 році, відтоді керівника Держагенства водних ресурсів Михайла Яцюка, який був тоді уповноваженим з боку України, звільнили через люстрацію. А ось нового уповноваженого, без якого засідання комісії є неможливим, Україна так і не призначила.

"Два роки Польща чекає на уповноваженого з української сторони, який би міг керувати і приймати рішення. Відсутність уповноваженого з боку України ставить під загрозу подальшу співпрацю з Польщею, негативно впливає на міжнародний імідж України та загрожує національній безпеці нашої держави", – заявив Ігор Шурма.

Відтак, нардеп вимагає на найближчому засіданні уряду розглянути питання щодо призначення уповноваженого уряду для подальшої співпраці з Польщею.

Нагадаємо, ще у листопаді Варіанти писали, що уряд зволікає з призначенням уповноваженого з боку України для засідання міждержавної Українсько-польської комісії у справах прикордонних вод.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.