Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

Приватбанк

П'ятниця, 24 травня 2019, 11:31

НБУ знову може визнати Приватбанк неплатоспроможним

Приватбанк

У випадку скасування націоналізації, Приватбанк не зможе загасити борг сумою в 155 мільярдів гривень.

Про це повідомляє Економічна правда.

Як вчора повідомив заступник глави Нацбанку Олег Чурій, виконання рішення апеляційного суду про скасування націоналізації Приватбанку призведе до скасування рішень Нацбанку й уряду й повернення банком 155 млрд грн, внесених державою в капітал.

Чурій заявив, що якщо Приватбанк поверне в бюджет вказані кошти, це спричинить величезну діру в капіталі, бо бюджет Приватбанку складає лише 147 млрд грн. В такому разі його знову можуть визнати банкрутом.

В разі банкрутства Приватбанк буде передано Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, який вимагатиме в уряду облігації внутрішньої державної позики для виплати гарантованої суми відшкодування вкладникам, а фонд, у свою чергу, прийде по їх монетизацію для Нацбанку.

Також Чурій зазначив, що Нацбанк не має права коментувати рішення судів, проте останні події є ризикованими для ринку. 

Нагадаємо, 16 травня представники Нацбанку заявили, що Приватбанк може знову бути націоналізований у випадку, якщо суд скасує націоналізацію банку і прийме рішення на користь Ігора Коломойського.

А 18 квітня Окружний адміністративний суд задовільнив позов Ігоря Коломойського і визнав незаконною націоналізацію "Приватбанку". Рішення про націоналізацію "Приватбанку" уряд прийняв 18 грудня 2016 року: держава отримала 100% капіталу банку, а Міністерство фінансів та Національний банк оцінили потребу капіталу Приватбанку в 148 млрд гривень.

20 квітня суд розірвав договір поруки Ігора Коломойського на 9,2 млрд грн за "Приватбанк", а також Апеляційний суд відхилив скаргу Нацбанку на рішення суду, який задовільнив позов Ігора Коломойського щодо "Приватбанку".

Додамо, у травні, після дворічної відсутності, бізнесмен Ігор Коломойський повернувся в Україну.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.