Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

копійки

unian.ua

Вівторок, 10 вересня 2019, 13:58

З жовтня в Україні ліквідують 1, 2 та 5 копійок

копійки

З 1 жовтня монети 1, 2 та 5 копійок перестануть бути платіжними.

Про це повідомляє Національний банк України на своїй сторінці у Фейсбуці.

З 1 жовтня 2019 року монети 1, 2 та 5 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні. Зокрема, їх не прийматимуть під час розрахунків готівкою за товари та послуги й Нацбанк вилучатиме ці монети з готівкового обігу.

Водночас ці монети можна безкоштовно обміняти впродовж наступних трьох років:

- упродовж першого року з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2020 року включно – в усіх відділеннях українських банків;

- упродовж трьох років з дати вилучення їх з обігу – до 30 вересня 2022 року включно – у Національному банку та уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзенбанк Аваль).

Крім того, Нацбанк розпочинає поступове вилучення з обігу монет номіналом 25 копійок. Ними можна буде розраховуватися, але ті монети, що потраплятимуть у банки, не повертатимуться назад у обіг і поступово їх ставатиме все менше.

Нагадаємо, до 2020 року в Україні планують повністю замінити паперові 1, 2, 5 та 10 гривень на монети, відтак у квітні 2018 року Національний банк увів в обіг монети номінальною вартістю 1 і 2 гривні. А з 25 жовтня в Україні введуть в обіг 1000-гривневу купюру. 

Додамо, у вересні минулого року в Україні ввели в обіг оновлену 20-гривневу банкноту, яку Нацбанк презентував ще у липні 2018 року.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.