Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Економіка

гривні

Вівторок, 25 червня 2019, 13:23

З жовтня в Україні введуть в обіг 1000-гривневу купюру

гривні

Національний банк планує з жовтня ввести в обіг банкноту номіналом у 1 000 гривень.

Про це повідомила прес-служба Національного банку України.

Національний банк з 25 жовтня 2 вводить у обіг банкноту нового найвищого номіналу – 1 000 гривень, а також з 1 жовтня виведе з обігу монети 1, 2 та 5 копійок.

Як пояснив голова Національного банку України Яків Смолій, також з обігу поступово виводитиметься монета номіналом 25 копійок, яка наразі все ще залишиться платіжним засобом.

"З 1 жовтня 2019 року монети 1, 2 та 5 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні. Відтоді їх не прийматимуть під час розрахунків готівкою за товари та послуги, а Національний банк почне вилучати ці монети з готівкового обігу", – заявив Яків Смолій.

Щодо нової банкноти номіналом 1 000 гривень, то на її лицьовій стороні буде  зображено портрет Володимира Вернадського, а на зворотній – надрукують зображення будівлі Президії Національної академії наук України.

Розмір нової банкноти становитиме 75х160 мм. Основний колір – блакитний.

"Нова банкнота поєднала у собі провідні технології дизайну і захисту. За дизайном ця банкнота наслідує банкноти нового модернізованого покоління гривні – оновлені 20, 100 та 500 гривень", – зазначив Яків Смолій.

Нагадаємо, до 2020 року в Україні планують повністю замінити паперові 1, 2, 5 та 10 гривень на монети, відтак у квітні 2018 року Національний банк увів в обіг монети номінальною вартістю 1 і 2 гривні. 

Додамо, у вересні минулого року в Україні ввели в обіг оновлену 20-гривневу банкноту, яку Нацбанк презентував ще у липні 2018 року.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.