Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

вул. Пластова

П'ятниця, 15 липня 2022, 12:16

Вартість будівництва сміттєсортувального заводу на Пластовій виросла на понад 13 мільйонів євро

вул. Пластова

Вартість будівництва заводу оцінювалась раніше в 23 млн євро. 

Вартість будівництва сміттєсортувального заводу на вулиці Пластовій у Львові реально складе 36,6 млн євро, що на 13,6 млн євро більше від 23 млн євро  - вартості, заявленої на початках, і менше кредиту, який ЄБРР виділив владі Львова, а саме 25 млн євро.

Про це повідомила голова комісії фінансів та планування бюджету Львівської міської ради, депутатка Наталія Шелестак за результатами виїзного засідання комісії, яке відбулось вчора, 14 липня.

"На Пластовій ми зустрічались з представниками підрядника, який будує сміттєсортувальний завод, ознайомились з ходом робіт, адже депутатам були озвучені терміни вводу цього заводу в експлуатацію. Ми зійшлись на тому, що для того, щоб побудувати те, що було заплановано, а це сміттєсортувальний завод, треба 36,6 млн євро, а зараз є трохи більше ніж 23 млн євро" – наголосила Шелестак.

Депутатка не пов’язує зміну вартості будівництва з ростом цін чи помилками при розрахунках та припустила, що вартість будівництва була занижена від початку. Також вона повідомила про те, що ЄБРР в грудні 2020 року планував збільшити фінансування цього проєкту. Втім тоді це питання не було вирішено, а зараз складно сказати, чи зможе місто дозволити собі в умовах війни черговий кредит на цей проєкт.

Голова комісії також звернула увагу на те, що місто сплачує банкам певний відсоток від суми кредиту за резервацію та виплату грошей.

"Ми за резервацію коштів платимо гроші, а реалізація проєктів в нас затягнулось на роки. Тобто ми ще гроші не взяли і не витратили, а вже втрачаємо. Це те, про що наголошую при взятті кожного кредиту. Коли чиновники наполягають на тому, щоб по швидше взяти кредитні кошти, це все обертається втратами з бюджету. Ми зарезервували гроші, ми за них заплатили. Нехай то, наприклад, 1,5%, помножте їх на мільйони кредитів, які ми зарезервували, але не використовуємо. Як на мене, це неправильно, але так є роками. Ми неправильно підходимо до кредитування і залучення коштів, я за те, щоб ми будували інфраструктурні об’єкти за кредити, але точно не шляхом безглуздого накопичення кредитів на банківських рахунках" – пояснила Шелестак.

Терміни завершення будівництва сміттєпереробного заводу зсунулись до трьох місяців. Наталія Шелестак вважає таке відставання не критичним.

"Це не критично і  пов’язано з тим, що з початком війни німецька компанія субпідрядник польського генпідрядника відмовились постачати обладнання, оскільки було введено воєнний стан. Але це можна наздогнати" – наголосила Шелестак.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що будівництво сміттєпереробного заводу на вул. Пластовій у Львові мають повністю завершити у серпні 2023 року.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.