Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

центр Львова

Середа, 2 серпня 2023, 10:35

ЮНЕСКО планує внести центр Львова до списку Всесвітньої спадщини, які перебувають під загрозою

центр Львова

Наразі до цього списку був віднесений лише історичний центр Одеси.

Про це повідомляє Дзеркало тижня.

Міжнародна організація ЮНЕСКО, після останніх ракетних ударів Росії по Україні, вирішили рекомендувати внести низку об'єктів у Києві та Львові до списку Всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою. 

Наразі до цього списку був віднесений лише історичний центр Одеси – після масованого ракетного обстрілу в ніч на 23 липня, коли у місті було пошкоджено щонайменше 25 пам’яток архітектури, в тому числі Спасо-Преображенський кафедральний собор УПЦ МП, Будинок вчених, будівлю Одеського державного музичного ліцею імені професора П.С. Столярського.

Рішення щодо інших будуть ухвалювати країни-члени ЮНЕСКО на зустрічі в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія) у вересні 2023 року. Всього у переліку 55 об'єктів під загрозою.

Нагадаємо, що серед об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у Києві та Львові є ансамбль історичного центру Львова, собор святої Софії у Києві та прилеглі чернечі будівлі, Києво-Печерська лавра. Після ракетної атаки на Львів в ніч на 6 липня, у ЮНЕСКО заявили, що Росія порушила Конвенцію про Всесвітню спадщину, вдаривши по історичній будівлі в охоронній зоні.

Додамо, 6 липня російські окупанти атакували Львівську область. Ракета влучила у житловий будинок у Львові, загинуло 10 людей, а понад 40 осіб – постраждали.

Внаслідок удару руйнувань у Львові зазнали понад 35 будинків, два у критичному стані, пошкоджено орієнтовно 60 помешкань, 10 гуртожитків, будинок дитини, два виші та санаторна школа, 57 автомобілів. Більше ніж 1000 вікон потребують заміни.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.