Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

ексгумація поховань на Маросвому полі

city-adm.lviv.ua

П'ятниця, 11 серпня 2023, 14:00

На Марсовому полі у Львові ексгумували понад 650 давніх поховань

ексгумація поховань на Маросвому полі

На Личаківському військовому цвинтарі завершили перший етап ексгумації давніх поховань, всього знайшли рештки 653 людей.

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради.

На Личаківському військовому кладовищі, вище місця поховань новітніх Героїв України (поле почесних поховань №86А), фахівці Меморіально-пошукового центру "Доля" завершили перший етап ексгумації та знайшли рештки 653 людей.

З них 26 – періоду Першої світової війни, частина – Другої світової війни та найбільше – повоєнного періоду.

За словами керівника Меморіально-пошукового центру "Доля" Святослава Шеремети, рештки перепоховають, а невдовзі дослідження та ексгумацію поховань розпочнуть на центральній алеї цвинтаря. 

На території, де проводять ексгумацію, було кладовище часів Першої світової війни. Тут були поховані військовослужбовці різних армій, що брали участь у бойових діях того часу на наших теренах (армії австро-угорської монархії, німецької кайзерівської армії, турецької армії, російської імператорської армії). Окрім цього, радянська влада проводила своє, "додаткове" поховання, коли прийшла до Львова.

Святослава Шеремета зазначив, що поховання йшли рядами і були на різній глибині – від 40 см до 2-х і більше метрів від рівня поверхні. Як з’ясувалось, більшість з них – повоєнного періоду. 

"Ми знайшли дуже цікавий артефакт – німецький ідентифікаційний жетон часу Другої світової війни. Двоє з похованих тут людей були солдатами Вермахту. Як так сталось – для нас велика загадка. Серед інших знахідок – монети, залишки одягу, християнська символіка. Також віднайдено ідентифікаційні жетони воїнів армії Австро-Угорської імперії. Прізвища, на жаль, не збереглися. Знайдені речі будуть передані в музеї.

Також в землі знайшли і кілька надгробків часів Другої світової війни. Відповідно до архівних фотографій, такі надгробки були на всій цій території. Тому цікаво довідатись, куди поділась основна частина таких надгробків після того, як тут, в 70-х роках створювали меморіал" – наголосив Шеремета.

Всі знайдені поховання часів Першої світової війни будуть перенесені поруч, на поля № 84 та № 85, де у майбутньому збудують Меморіальний комплекс. Натомість, рештки з радянських часів зберігають у спеціальному депозитарії. Їх планують перенести на Голосківський цвинтар.

Додамо, у серпні 2022 року стало відомо, що на Марсовому полі планують облаштувати Меморіальний комплекс Героїв України, а рештки військових радянської армії перепоховати в іншому місці.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.