Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Червоноград

Вівторок, 3 жовтня 2023, 15:12

У Червонограді стартували консультації з мешканцями щодо перейменування міста

Червоноград

Консультації стартували 2 жовтня й триватимуть впродовж 30 календарних днів.

Про це повідомляє Червоноградська міська рада на своїй сторінці у Фейсбуці.

З вчора, 2 жовтня, у Червонограді стартували електронні консультації з громадськістю щодо перейменування міста, які консультації триватимуть впродовж 30 календарних днів.

Мешканців міста просять запропонували власні пропозиції назви міста. Зробити це можна тут

"На виконання ЗУ "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії", враховуючи Перелік населених пунктів, назви яких містять російську імперську символіку, підготований Українським інститутом національної пам’яті, з метою врахування думки жителів Червонограда щодо перейменування міста Червонограда, просимо запропонувати варіант нової назви для перейменування м. Червонограда та коротке її обґрунтування" – йдеться у повідомленні. 

Нагадаємо, у серпні цього року Український інститут національної пам'яті рекомендував перейменувати Червоноград і село Червоне на Львівщині.

Фахівці інституту зазначили, що історичною назвою Червонограда є Кристинопіль, який увійшов до складу СРСР 15 лютого 1951 року на підставі радянсько-польської міжурядової угоди, внаслідок чого Польща отримала Устрики Долішні. У тому ж 1951 році місто перейменували на Червоноград й за часів СРСР воно розвивалося як шахтарське.

Через це у вересні на сесії депутати Червоноградської міської ради вирішили створити спеціальну робочу групу для проведення консультацій з громадськістю.

Додамо, у червні цього року Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендувала перейменувати 24 населених пункти Львівщини, які пов'язані з російською імперською політикою. У цей перелік включили Червоноград й село Червоне у Золочівському районі.

Однак через декілька днів комісія скасувала своє рішення про перейменування Червонограда та смт Красне.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.