Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Червоноград

krystynopol.info

Четвер, 21 березня 2024, 12:20

Жителі Червонограда в одну мить стануть громадою шляхетного міста Шептицький

Червоноград

Комітет ВРУ пропонує перейменувати місто Червоноград на Шептицький, хоча до 1951 року місто називалося Кристинопіль.

Про це повідомляє народний депутат Роман Лозинський на своїй сторінці у Facebook.

Вчора, 20 березня, комітет ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування прийняв рішення перейменувати місто Червоноград Львівської області на Шептицький.

За словами Лозинського, місто перейменовують на честь митрополита Андрея Шептицького, а остаточно зміну назви затвердить своїм голосуванням Верховна Рада.

Він додав, що також комітет пропонує дерусифікувати ще чотири міста і 104 села і селища. Зокрема, Южне (Одещина) отримає назву Порт-Аненталь, Павлоград (Дніпропетровщина) – Матвіїв, Синельникове (Дніпропетровщина) – Ріднопілля, Бровари (Київщина) – Броварі.

Нагадаємо, у серпні 2023 року Український інститут національної пам'яті рекомендував перейменувати Червоноград на Кристинопіль, що є історичною назвою цього міста до 1951 року.

Через це у вересні минулого року місцеві депутати вирішили створити спеціальну робочу групу для проведення консультацій з громадськістю, яка затвердила перелік із 14 назв, який мають надати мешканцям для голосування.

Однак у жовтні того ж року на громадських зборах присутні виступили проти цієї ініціативи, вимагаючи залишити чинну радянську назву міста – Червоноград, та не дали слово представнику Українського інституту нацпам'яті.  Також у листопаді 2023 року на сесії Червоноградської міськради депутати не підтримали рішення про перейменування Червонограда.

Додамо, у рамках процесу декомунізації Червоноградський район хочуть перейменувати у Прибузький.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.