Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

вул. Івана Федорова

wikimapia.org

Четвер, 8 лютого 2024, 13:03

У Львові перейменували вулиці Івана Федорова та Іллі Рєпіна

вул. Івана Федорова

Депутати перейменували вул. Івана Федорова на вул. Івана Федоровича, а вул. Іллі Рєпіна на вул. Іллі Ріпина.

Сьогодні, 8 лютого, на сесії Львівської міської ради депутати прийняли рішення про уточнення назв вулиць Львова.

"За" проголосували 37 депутатів.

Згідно з цим, вул. Івана Федорова у Львові перейменували на вул. Івана Федоровича, а вул. Іллі Рєпіна – на вул. Іллі Ріпина.

Як пояснив перший заступник міського голови Львова Андрій Москаленко, саме Федорович і Ріпин є правильним українським прочитанням їх прізвищ замість багаторічної пропаганди російського прочитання.

"Щодо прізвища Федоров, то російська пропаганда довший час навмисне використовувала легенду про Федорова, що він приїхав з Москви до Львова та привіз сюди традицію книгодрукування. Хоча насправді це не так. І таким чином ми руйнуємо ще один зі стереотипів та повертаємо написання цього прізвища так, як воно прописувалося в документах. Для цього було опрацьовано багато архівних документів, ми маємо відповідні експертні висновки" – наголосив Андрій Москаленко.

Також депутати доручили Галицькій та Личаківській РА у місячний термін виготовити та встановити таблиці з уточненими назвами вулиць, а ЛКП "Міський центр інформаційних технологій" – внести зміни до бази даних, електронних карт міста, вебсторінки міської ради та інших джерел інформації відповідно до цієї ухвали.

Нагадаємо, у Львові також хочуть перейменувати вулицю Карпінського, а львів'яни просять декомунізувати площу Липневу. У місті зареєстрували електронну петицію з такою вимогою, оскільки вважають, що цю назву присвоїла окупаційна радянська влада.

Додамо, у квітні 2022 року у місті створили робочу групу, куди увійшли представники виконавчих структур міськради, наукових та культурних установ Львова та представники фракцій Львівської міськради, основним завданням якої є деколонізація топоніміки та заборона використання у Львівській МТГ географічних назв та символіки РФ.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.