Варіанти,  28 лютого 2024

Боротьба з корупцією у стилі каналу Discovery

Сьогодні Україна виборює право на своє існування як вільна та незалежна держава.

Важливим фактором перемоги в цій боротьбі є протидія корупції, яка наче метастази, глибоко проникла у владні структури, завдаючи непоправної шкоди, як економічного, так і репутаційного характеру нашій державі. Сенсаційні корупційні викриття не сходять з новинних стрічок, розкриваючи масштаби оборудок злодіїв у владі. Однак часто їх також жартівливо порівнюють з ТВ каналом Discovery, де рибалки після того, як впіймають рибу та похваляться своїм досягненням, знову відпускають її у водойму.

Користуючись тим, що суспільна увага до викритих злочинів з перебігом часу дещо знижується, лещата правосуддя поступово розпочинають розтискатися. Для цього залучають різні механізми, дієвість яких вимальовує тривожну тенденцію. Такі чинники, як суттєве зменшення раніше оголошеної суми грошової застави запобіжного заходу чи таке собі непомітне повернення до виконання повноважень на посаді особи, яка вчинила корупційні дії й у зв'язку з оголошенням підозри була відсторонена від їх виконання, на превеликий жаль, нівелюють зусилля боротьби з корупційними проявами, зводячи нанівець всі позитивні початки з їх викриття.

Ці тривожні симптоми в роботі правоохоронної системи та судочинства не раз висвітлювали в журналістських розслідуваннях, метою яких, є привернення уваги спільноти до збоїв у правосудді, основою якого є невідворотність покарання винного у злочині. Саме такий випадок, який дещо денонсує вимоги ч. 5 ст. 65 Закону України ''Про запобігання корупції'' у частині відсторонення від виконання повноважень на посаді особи, якій повідомлено про підозру у вчиненні злочину у сфері службової діяльності, викликає обґрунтовані запитання.

11 серпня 2023 року широко висвітлювалась подія, що була пов'язана з затриманням за підозрою у хабарництві керівника Держпродспоживслужби у Львівській області. Правоохоронці у Львові затримали начальника Головного управління Держпродспоживслужби Євгена Баркита за підозрою в організації схеми отримання хабарів від підлеглих та підприємців.

За даними розслідування він організував схему вимагання та отримання хабарів від керівників структурних підрозділів за не створення штучних перешкод у їхній службовій діяльності та прикриття створених ними схем стягнення поборів з підприємців. Щоб убезпечити себе від можливого викриття та переслідування правоохоронцями він запропонував одному з керівників правоохоронної структури щомісячну виплату у сумі 2000 доларів США за так званий дах з прикриття оборудок.

До своєї злочинної діяльності у ролі кур'єра він залучив начальника відділу реєстрації сільськогосподарської техніки управління обласної Держпродспоживслужби Теодозія Денисяка. Останній, згідно з матеріалами справи, передавав гроші посадовцю з правоохоронних органів. Під час передачі чергового траншу Теодозія Денисяка затримали працівники поліції.

У серпні 2023 року Євгену Баркиту вручили письмове повідомлення про підозру у вчиненні ним кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369 КК України. Цього ж дня слідчий суддя Галицького районного суду відсторонив Євгена Баркита від займаної посади начальника обласної Держпродспоживслужби терміном на два місяці.

Тяжке кримінально-карне діяння з ознаками корупції згідно з повідомленою підозрою, яке він вчинив із використанням свого службового становища, унеможливлює виконання ним своїх обов’язків на час кримінального провадження. Перебування пана Євгена на вказаній посаді безпосередньо сприяло вчиненню ним тяжкого корупційного злочину, а його корисливий мотив дає підстави вважати, що й надалі перебуваючи на цій посаді, він зможе продовжувати свою корисливу злочинну діяльність.

Окрім цього, об'єктивною підставою для відсторонення називали те, що посада, яку обіймає Євген Баркит, надає йому можливість впливати на свідків у кримінальному провадженні. Мова про працівників обласного управління щодо яких він наділений організаційно-розпорядчими функціями. Покази останніх мають важливе значення для встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення.

5 жовтня 2023 року ухвалою слідчого судді Галицького районного суду Львова термін відсторонення від посади Євгена Баркита продовжили до 3 грудня того ж року. Далі настала повна невідомість аж до моменту, поки автор не зателефонував у Держпродспоживслужбу Львівщини та не довідався про те, що Євген Баркита продовжує керувати цією державною установою зі свого комфортабельного службового кабінету.

Тут вже починають виникати запитання. Куди щезли вагомі підстави відсторонення? Це, можливо, якась юридична колізія? А може внаслідок якогось магічного впливу чи інших невідомих чинників вони стали вже не такими вагомими? Можливо, шановний прокурор другого відділу процесуального керівництва у кримінальних справах слідчих ТУ Державного бюро розслідувань, який ініціював клопотання щодо відсторонення Євгена Баркита, настільки заклопотаний, що елементарно забув це зробити ще раз?  Користуючись нагодою, люб'язно нагадуємо йому про це запитом.

автор: Сергій Кусько, ТрибунаЛ

фото: Львівська обласна прокуратура

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.