Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

ЛАЗ

П'ятниця, 5 квітня 2024, 15:55

Франківець Луцький купив Львівський автобусний завод

ЛАЗ

Новостворена компанія "Львівінвестактив" стала новою власницею Львівського автобусного заводу.

За даними аналітичної системи YouControl, власником "Львівського автобусного заводу", який раніше належав російському олігарху Ігорю Чуркіну, в межах процедури санації (фінансового оздоровлення) стала фірма "Львівінвестактив", зареєстрована торік у Львові.

Ще у квітні минулого року Господарський суд Дніпропетровської області затвердив план санації ЛАЗу, який передбачав залучення нового інвестора –  ТОВ "Львівінвестактив".

За інформацією видання Liga.Net, компанія з 1 липня 2023 року до 27 жовтня 2023 року влила у ЛАЗ 82 млн грн та погасила усі визнані судом борги заводу на 178,65 млн грн, з них 86,8 млн грн – перед Укрексімбанком.

Після погашення боргів та зміни власника суди у Києві та Львові зняли арешт з нерухомості ЛАЗ:

- 23 лютого цього року Личаківський районний суд Львова скасував арешт ливарного цеху ЛАЗ на вул. Стрийська, 45;

- 5 березня цього року Печерський районний суд Києва скасував арешт 30 об'єктів нерухомості ЛАЗ на вул. Стрийська, 45.

Зазначимо, ТОВ "Львівінвестактив" створене у лютому 2023 року у Львові, займається будівництвом житлових і нежитлових будівель. Власником фірми є АТ "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Хайф", що належить мешканцю Івано-Франківська Андрію Луцькому.

Луцький також є співвласником будфірми "Благо" (Івано-Франківськ) та приватного університету Короля Данила в Івано-Франківську, а також володіє ще низкою будфірм.

Зазначимо, Львівський автобусний завод раніше був найбільшим підприємством України з випуску тролейбусів та автобусів міського, приміського і туристичного призначення. Він виграв тендер на громадський транспорт для міст-господарів Євро-2012, однак у 2014 році Господарський суд Львівської області визнав ЛАЗ банкрутом.

У 2016 році власниками низки об'єктів нерухомості ЛАЗу стали фірми Таїсії Саніної, дружини російського бізнесмена і власника збанкрутілого ЛАЗу Ігоря Чуркіна. А у 2019 році депутати міськради вимагали накласти арешт на незаконно відчужені приміщення ЛАЗу та заявляли, що право власності на приміщення заводу, площею понад 20 тис. кв.м, зареєстровано за невідомими особами у незаконний спосіб, а також існують факти створення ще однієї фірми-прокладки для виведення коштів з бюджету на користь Чуркіна.

А вже у листопаді 2022 року ПАТ "Укрексімбанк" виставив на продаж боргові зобов'язання Львівського автобусного заводу.

Також у жовтні 2023 року ДБР звинуватило російського олігарха Ігоря Чуркіна, який у лютому цього року попросив в Аргентині політичний притулок, у незаконній приватизації майна Львівського автобусного заводу.

Додамо, у 2017 Варіанти підняли з архівів фотоепізоди з життя ЛАЗу за останні десять років.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.