Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

ЛАЗ

Понеділок, 7 листопада 2022, 11:14

Укрексімбанк вкотре хоче спекатися боргів ЛАЗу

ЛАЗ

ПАТ "Укрексімбанк" планує продати право вимоги за договорами ЛАЗу за 95 мільйонів гривень.

ПАТ "Укрексімбанк" виставив на продаж в електронній системі OpenMarket (ДП "Сетам") боргові зобов'язання Львівського автобусного заводу, забезпечені іпотекою нерухомості виробничого призначення у Львові

Аукціон відбудеться 4 листопада 2022 року, а стартова ціна лота становить 95 271 531 грн.

Як йдеться у закупівлі, боргові зобов'язання боржника перед Укрексімбанком забезпечені договорами іпотеки приміщень виробничого призначення та застави обладнання, які створювали повний технологічний цикл роботи підприємства.

Загальна площа виробничих приміщень – понад 137 тис. кв.м. Серед них адміністративні та виробничі будівлі машинобудівного заводу, зокрема, приміщення головного виробничого корпусу, блок складів, дільниця помпування шин, механічний склад, транспортний цех, гаражі, майстерні тощо. Величезний масив промислової забудови, переданий в іпотеку банку, розташований на вулиці Стрийській у Львові та займає понад 50 га території, що межує з новою житловою та комерційною забудовою найбільшого житлового масиву міста.

Нерухоме майно, що перебуває в іпотеці, є найбільш цінною частиною активів заводу. 

Додамо, 5 липня 2021 року ПАТ "Укрексімбанк" провів аукціон у системі ProZorro, де продав частину заборгованості Львівського автобусного заводу, зокрема, йдеться про право вимоги за кредитними договорами та за договорами іпотеки, укладеними з ЛАЗом у 2004 році, які мали погасити ще у 2006 та 2007 роках і загальна вартість яких становить 76 583 353,08 грн. Однак наприкінці липня суд заборонив Укрексімбанку укладати договір.

Зазначимо, Львівський автобусний завод раніше був найбільшим підприємством України з випуску тролейбусів та автобусів міського, приміського і туристичного призначення. Він виграв тендер на громадський транспорт для міст-господарів Євро-2012, однак у 2014 році Господарський суд Львівської області визнав ЛАЗ банкрутом.

У 2016 році власниками низки об'єктів нерухомості ЛАЗу стали фірми Таїсії Саніної, дружини російського бізнесмена і власника збанкрутілого ЛАЗу Ігоря Чуркіна. А у 2019 році депутати міськради вимагали накласти арешт на незаконно відчужені приміщення ЛАЗу та заявляли, що право власності на приміщення заводу, площею понад 20 тис. кв.м, зареєстровано за невідомими особами у незаконний спосіб, а також існують факти створення ще однієї фірми-прокладки для виведення коштів з бюджету на користь Чуркіна.

Крім цього, у 2018 році Львівській міськраді дозволили приватизувати об'єкти, які входили до цілісного майнового комплексу ЛАЗу на вул. Стрийській, 45, однак виключно для відновлення роботи заводу. Йдеться про земельні ділянки площею 56,01 га, площею 0,304 га та 0,03 га, що перебували у власності ЗАТ "Львівський автобусний завод".

Також у травні цього року міський голова Львова Андрій Садовий запропонував створити індустріальний парк на базі Львівського автобусного заводу.

У 2017 Варіанти підняли з архівів фотоепізоди з життя ЛАЗу за останні десять років.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.