Іспанія виступає проти повернення біженців

Вівторок, 15 березня 2016, 10:30

Іспанія виступає проти нової угоди між ЄС та Туреччиною щодо біженців.

Про це повідомляє Euronews.

За кілька днів до саміту Євросоюзу міністр закордонних справ Іспанії Хосе Мануель Гарсія-Маргальо заявив, що запропонована схема відправлення мігрантів назад суперечить міжнародному законодавству, Женевській конвенції про статус біженців і Договору про ЄС.

"Що конкретно засуджує Мадрид, так це можливість колективного висилання. Річ у тім, що кожна людина, яка дісталася території ЄС, має право на індивідуальний підхід. Це означає, що люди мають право попросити притулок, потім це прохання мусять розглянути, і якщо його відхилять, тоді мігранти мають право на оскарження. У цьому випадку повернення біженців призупиняється", – наголосив Хосе Мануель Гарсія-Маргальо.

Наразі верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад Аль-Хусейн сподівається, що на саміті ЄС у четвер-п‘ятницю вдасться усунути розбіжності стосовно прав людини при вирішенні кризи з мігрантами.

"Я сподіваюся, що багато уваги буде приділено незалежній оцінці того факту, що ми, безперечно, не хочемо поголовного повернення біженців. Ми також не хочемо, аби в угоді залишалися невідповідності між законодавством та політикою Євросоюзу. Ми виступаємо за те, щоби домовленість повністю відповідала законодавству ЄС у галузі прав людини", – зазначив Зейд Раад Аль-Хусейн.

Нагадаємо, тиждень тому Анкара і Євросоюз домовилися, що Туреччина прийматиме назад усіх нелегальних мігрантів, які дісталися берегів Греції з турецької території. Водночас ЄС має прийняти з таборів у Туреччині таку ж кількість сирійських біженців, що було відправлено з Євросоюзу.

Мітки: біженці, ЄС, оон, туреччина