Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Січових Стрільців, 3

Четвер, 6 жовтня 2016, 13:30

У центрі Львова власник самочинно реконструював пам’ятку архітектури

Січових Стрільців, 3

У будинку на вулиці Січових Стрільців, 3 власник встановив металопластикові вікна і двері, облаштував терасу без погодження міста.

Про це сьогодні повідомила начальниця управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко.

Будинок на вулиці Січових Стрільців, 3 продали фізичній особі. Втім вона без погодження у міській раді самовільно поміняла на першому поверсі дерев’яні вікна на металопластикові, на місці одного з вікон встановила двері, таким чином облаштувавши вхід у нежитлові приміщення.

Також власник спорудив терасу у проїзді Крива Липа.

«Власник керувався проектною документацією, яку затвердили в Міністерстві культури ще наприкінці 2013 року. Втім її не мали б погодити, оскільки ці документи не відповідали реставраційним вимогам. Всі виконані зараз роботи у будинку дуже спотворюють вигляд пам’ятки архітектури», – розповіла Лілія Онищенко.

За її словами, через таку реконструкцію будинку проти власника було відкрито кримінальне провадження. Проте його швидко закрили, оскільки будівлю продали, а новий власник, за твердженням правоохоронців, не несе відповідальності за дії свого попередника.

Як пояснила начальниця юридичного управління міськради Гелена Пайонкевич, незважаючи на те, що сама споруда перебуває у державній власності, її власник несе відповідальність за її збереження як пам’ятки культурної спадщини.

«Кожна юридична чи фізична особа, що володіє приміщенням, яке належить до пам’яток культурної спадщини, на праві приватної власності чи оренди, підписує так званий охоронний договір. Таким чином особу зобов’язують зберегти дане приміщення», – зазначила Гелена Пайонкевич.

У червні колегія суддів Судової палати у цивільних справах Апеляційного суду Львівської області ухвалила рішення, згідно з яким власник повинен повернути пам’ятку до попереднього стану.

«На жаль, сьогодні у нас ще жодного разу не притягали до кримінальної відповідальності осіб за нищення пам’яток архітектури. І сам власник, як ми бачимо, виконувати рішення суду не поспішає, тому ми будемо вживати всіх заходів, що передбачені законодавством», – додала Гелена Пайонкевич.

Зазначимо, загальна площа нежитлових приміщень у будинку на вулиці Січових Стрільців, 3 складає близько 240 кв. м.

Саму будівлю спорудили у 1885 році для дирекції Львівської залізниці. Згодом у ній знаходився готель «Імперіал».

На даху будинку є скульптура Меркурія, яку у 2012 році реставровували коштом львів’ян.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.