Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

децентралізація

Вівторок, 11 жовтня 2016, 17:41

Львівська облрада затвердила перспективний план трьох районів Львівщини

децентралізація

Нові громади створять у Жидачівському, Мостиському та Старосамбірському районах.

Про це повідомляє кореспондент Варіантів з сесії Львівської обласної ради.

Сьогодні на сесії Львівської обласної ради депутати проголосували за питання "Про схвалення змін до проекту Перспективного плану спроможних територіальних громад Львівщини (в частині Мостиського, Старосамбірського та Жидачівського районів)".

За децентралізацію на Мостищині проголосувало 56 депутатів, ще 51 депутат підтримав об'єднання мешканців Старосамбірського району, а 58 львівських обранців утвердили Персективний план Жидачівського району.

Відтак, згідно з проектом Перспективного плану спроможних територіальних громад, у Мостиському районі утворять 3 громади: Шегинівську сільську громаду, Мостиську та Судововишнянську міські громади.

Мостиська міська громада займатиме 386,7 кв км, її населення (станом на 1 січня 2016 року) складає 32 968 осіб, серед них – понад 7 500 дітей. Розрахунковий обсяг доходів громади – понад 52,6 млн грн.

Площа Шегинівської сільської територіальної громади становить 327 кв км, а населення складає 11 153 осіб, серед них – понад 2000 дітей. Обсяг доходів громади – понад 26,4 млн грн.

Щодо Судововишнянської міської громади, то її площа становить більше 192 кв км, а населення – 13 031 осіб, серед них понад 3000 дітей. Громада отримуватиме дохід у понад 15,6 млн грн.

Натомість у Старосамбірському районі утворять 7 громад: Старостамбірську, Хирівську, Добромильську міські громади, Стрілківську, Міженецьку, Новоміську сільські громади, а також Нижанковицьку селищну громаду. 

Загальна кількість населення всіх семи громад у Старосамбірському районі становить майже 73 тисячі осіб. Розрахунковий обсяг доходів усіх семи громад – близько 89 млн грн.

Перспективний план Жидачівського району включає Жидачівську, Журавнівську, Новострілищанську та вже існуючі Гніздичівську і Ходорівську об'єднані громади причому остання зі створених – Ходорівська –є однією із найбільших в Україні.

Зазначимо, Перспективний план цих трьох районів депутати розглядали увесь день.

"Сьогодні ми дійшли до спільного консенсусу. Це було важко, адже весь день ми жваво обговорювали Перспективні плани об'єднаних територіальних громад Львівщини, було багато суперечок та різних думок. Але ми це зробили, ми ухвалили зміни до Перспективних планів громад трьох районів Львівщини", – зазначив голова Львівської облради Олександр Ганущин.

Додамо, однією із найперспективніших громад Львівщини наразі є Гніздичівська громада. Варіанти побували у Жидачівському районі, де й дізнались, як живеться Гніздичівській об'єднаній територіальній громаді майже рік після виборів.

Також сьогодні міський голова Львова Андрій Садовий попросив депутатів не розглядати Перспективний план Яворівського та Жовківського районів, бо планує приєднати частину земель районів до міста.

Нагадаємо, у травні Офіс реформ Львівщини запропонував створити у Мостиському районі лише одну об'днану громаду з центром у Мостиську, у Жидачівському – 5 громад, а ось у Старосамбірському – вісім об'єднаних громад.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.