Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Лиса гора в парку "Знесіння"

Вікіпедія

П'ятниця, 17 березня 2017, 13:14

Львівські активісти скаржитимуться в ЮНЕСКО через забудову парку "Знесіння"

Лиса гора в парку "Знесіння"

21 березня до Києва приїжджає місія ЮНЕСКО, тому активісти організовують відеоміст, на якому скаржитимуться на забудову у ландшафтному парку "Знесіння".

Про це йшлося на тренінгу "Створення мережі захисників історичної спадщини та зелених зон" у Львові, передає кореспондент Варіантів.

Громадська організація "Андріївсько-Пейзажна ініціатива" організовує зі Львовом відеоміст через приїзд до Києва місії ЮНЕСКО. Відтак львівські активісти скаржитимуться міжнародній організації через будівництво житлового комплексу у регіональному ландшафтному парку "Знесіння".

"З 21 по 25 березня до Києва приїжджає місія ЮНЕСКО. Тому саме в цей час ми плануємо організувати відеоміст, у якому візьмуть участь активісти з Києва, Львова та представники Міністерства культури. Ми будемо обговорювати ситуацію, що склалася в Києві, Львові з об’єктами культурної спадщини, які занесені до списку ЮНЕСКО. Зокрема, мова ітиме про парк "Знесіння", – розповіла голова ГО "Андріївсько-Пейзажна ініціатива" Марина Соловйова.

За її словами, ЮНЕСКО не знає реальний стан об'єктів культурної спадщини, а також про несанкціоновані забудови в історичних ареалах Києва та Львова. А все через те, що Україна подає викривлені звіти у ЮНЕСКО.

"Накомісія у справах ЮНЕСКО разом із Міністерством культури України подає до комітету Світової спадщини свої звіти, у яких практично не висвітлюють ті реальні проблеми, що виникають з об’єктами культурної спадщини. Вони звітують, що у нас все добре, все відбувається згідно з Конвенцією ЮНЕСКО, і жодних порушень немає. Але ми, громадська організація "Андріївсько-Пейзажна ініціатива", готуємо свій звіт, у якому хочемо показати всі проблеми, які існують на території пам’яток чи в буферних зонах", – пояснила Марина Соловйова.

Як зазначали під час семінару активісти, 41 об'єкт, побудований в істориичній частині Львова, не має погодження в Міністерстві культури. Більше того, близько 80% споруджень зводять самочинно.

"Проблема незаконних забудов в історичній частині Львова є дуже серйозною, тут є бездіяльність і облдержадміністрації, і міської ради. Тут є фактично кругова порука. Всі правоохоронні структури теж вживають неналежних заходів, лише в поодиноких випадках є якісь зрушення. В основному вони дають просто банальну відписку, що існують цивільно-правові відносини, відтак у них немає підстав для відкриття кримінальних проваджень", –зауважив голова ГО "Вектор європейського розвитку "ВАРТО", голова громадської ради при ДАБІ Львівщини Роман Салабай.

Також він наголошує, що компанії не бояться забудовувати історичну частину Львова, адже знають, що навіть якщо їх притягнуть до відповідальності, вона буде досить мізерною.

"Потрібно посилювати відповідальність за порушення у сфері містобудівного законодавства. Зараз це лише обмежено лише штрафом. Максимальний штраф для найбільших об’єктів 5 категорії становить близько 1,4 мільйона гривень. Тобто для замовника будівництва, який заробляє на масштабному об’єкті десь 2 мільйони доларів, такий штраф є мізерним", – додав Роман Салабай.

За його словами, громадська рада при ДАБІ Львівщини веде власний реєстр скандальних забудов у Львові і в Мінкульт відправили звернень щодо 25 об’єктів.

"Найбільш скандальний об’єкт у Львові сьогодні – це забудова у парку "Знесіння" на вул. Довбуша, 15. Парк – легені міста, тим більше його землі мають історико-культурне й рекреаційне призначення. Тому будівництво на цій території будь-чого, тим більше житлового комплексу, – апріорі незаконна річ", – підсумував Роман Салабай.

Нагадаємо, будівельні роботи у парку "Знесіння" розпочали у листопаді 2016 року. Тоді ж стало відомо, що міська Інспекція ДАБК не видавала дозволів на початок будівельних робіт на вулиці Довбуша, 15.

З 2010 року місто перебуває в судах з ТзОВ "Архібуд" щодо оренди цієї земельної ділянки, що раніше належала військовій частині. Так, влітку 2015 року прокуратура Львівщини оскаржувала ухвалу Львівської міськради про довготривалу оренду земельної ділянки площею 2,8 га на вул. Довбуша, 15. 

20 лютого цього року Господарський суд Львівської області задовільнив позов Військової прокуратури Західного регіону про визнання недійсним договору оренди землі та витребування з незаконного володіння земельної ділянки на вул. Довбуша, 15.

Сам ландшафтний парк "Знесіння" з 1993 року є об’єктом природно-заповідного фонду України, охороняється ЮНЕСКО. 

Тренінг "Створення мережі захисників історичної спадщини та зелених зон", на якому львівські активісти дискутували щодо забудов в історичній частині Львова, організувала "Андріївсько-Пейзажна ініціатива" за підтримки Freedom House.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.