Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Інна Свитун

Вівторок, 27 червня 2017, 14:36

Депутати хочуть тимчасово відсторонити Інну Свистун

Інна Свитун

Тимчасова контрольна комісія Львівської міської ради вважає, що управління комунальної власності міськради не зацікавлене у ефективній та об'єктивній роботі комісії з розслідування викрадених комунальних приміщень.

Про це сьогодні на прес-конференції заявили депутати міської ради Тарас Ворко і Тарас Чолій.

Так, за їх словами депутата Львівської міської ради Тараса Ворка (Народний контроль), управління комунальної власності не надало ряду відповідей на депутатські запити.

"Нашою комісією було підготовано близько 20 звернень, в тому числі до управління комунальної власності. Станом на сьогодні ми не отримали ніяких відповідей, і що важливо, на ключові питання. Головне питання – це повний перелік викрадених у громади міста приміщень. Ще одне – це перелік у цих об'єктах таких, за яким зареєстровано право власності у єдиному державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Також ми не отримали відповіді на ще одне дуже важливе питання – чи провели інвентаризацію комунального майна, якщо ж була, ми просили звіт про її проведення, відповіді не отримали" – заявив він.

Також депутати оприлюднили суму заборгованості орендарів перед управлінням комунального майна – 26 мільйонів гривень. Ці орендарі більше трьох місяців не оплачують оренду комунального майна.

Тарас Ворко повідомив про те, що приміщення на площі Міцькевича, 6/7, що орендує ГО "Самопоміч", здає усю його площу в суборенду політичній партії "Самопоміч". Він додав, що борг ГО "Самопоміч" за оренду цього приміщення перед управлінням комунальної власності складає більше 359 тисяч гривень, тобто організація не сплачувала оренду більше трьох місяців.

"Тим не менше, комісія з розгляду оренди надала це приміщення в суборенду, порушуючи ухвалу Львіської міськради. Чому це сталося? У таких підкомісіях є технічна більшість чиновників міськради, а депутати не мають впливу, до їх думки ніхто не прислухається. На сьогодні борг ГО "Самопоміч" зріс до 459 тисяч гривень. Які дії управління комунальної власності вчиняє у цій ситуації – мені невідомо", – зауважив депутат.

Відтак депутати підготували проект ухвали про внесення змін до ухвали №897 "Про врегулювання питань оренди майна територіальної громади міста Львова".

Так, за новою редакцією планують вирівняти чисельність депутатів і чиновників міськради у підкомісіях з оренди майна (по сім осіб). Надання приміщень в оренду здаватиметься після згоди більше половини голосів від кількісного складу підкомісії. За відсутності більшості, питання можна буде переносити.

Депутат Львівської міської ради Тарас Чолій (УГП) повідомив, що намагався отримати інформацію про орендарів комунальної власності ще у 2015 році, однак відповідь на інформаційний запит його не задовільнила:

"Не є таємницею, що комунальне майно міста є у тіні, тому чиновники, депутати з цього користали. І не було відомо скільки є майна, скільки орендується, яка заборгованість, – цього ніколи не оприлюднювали. 15 вересня минулого року я надіслав депутатський запит міському голові з вимогою оприлюднення всієї інформації про наявне майно, його орендарів, суборендарів тощо. У відповіді управління на цей запит йшлося про неможливість оприлюднення цієї інформації, посилаючись на відсутність норми закону на обов'язкове оприлюднення такої інформації, відсутність технічної можливості" – заявив Чолій.

Чолій розповів, що самотужки почав розслідування щодо балансоутримувачів комунальних приміщень, під час якого співставив відповіді управління комунальної власності на запити та відповіді комунальних підприємств. Він виявив, що інформація надана управлінням не відповідала дійсності, і ті приміщення, що по документах були у комунальній власності, належали приватним особам.

"Тоді, 1 грудня минулого року було створено комісію з рогляду депутатського запиту Чолія. Коли я був на цій комісії, управління повідомило, що у них недостатньо працівників для проведення повної інвентаризації об'єктів комунальної власності. Можливості оприлюднити всю інформацію на сайті управління нема через брак коштів. Я зробив висновок, потрібно розпорядження міського голови про повну інвентаризацію приміщень комунальної власності та закріплення штатних одиниць УКВ для моніторингу приміщень комунальної власності для унеможливлення їх незаконного відчуження. Міський голова таке розпорядження підписав, воно увійшло у дію, велика частина даних з'явилась на сайтах УКВ", – констатував депутат.

Тарас Ворко додав, що у зв'язку з незаконним відчуженням комунальних приміщень, до єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу за фактом неналежного виконання посадових обов'язків працівниками управління комунальної власності. Розслідування відкрито 8 червня цього року.

Депутати підсумували, що звіт тимчасової контрольної комісії оприлюднять на найближчому пленарному засіданні сесії міськради, а також рекомендуватимуть міському голові Андрію Садовому за неналежне виконання посадових обов'язків відсторонити Інну Свистун з посади на час ведення розслідування.

Нагадаємо, З 2007 до сьогодні місто втратило 66 комунальних приміщень, які були незаконно приватизовані.

Зазначимо, раніше прокурор Львівщини Юрій Квятківський зазначив, що посадовці міськради повинні нести відповідальність за те, що допустили незаконну приватизацію 25 комунальних об'єктів (на які накладено арешт).

Із повним переліком всіх 25 приватизовних приміщень можна ознайомитися тут

Зазначимо, що Інна Свистун очолює управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради зі серпня 2013 року. Також є депутатом обласної ради від об'єднання "Самопоміч".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.