Зміст статті

21 липня 2017Іванка Рибаконик

Бахтале і барвале

Вчорашнє пленарне засідання 9-ї сесії Львівської міської ради.

Засідання традиційно розпочинається з Гімну України та молитви, але у залі можна помітити лише 46 депутатів.

Цього достатньо для прийняття рішень, у порядку денному на розгляд чекають понад сто позицій, однак міський голова Андрій Садовий одразу поспішає повідомити звістку, що фракція "Самопомочі" обрала новим керівником Юрія Мельника та подякувала Андрія Шевціву за сумлінну роботу.

Міський голова виділяє депутатам лише годину на звернення і заяви та просить всіх бути лаконічними.

Скажімо свободівець Карбовник відразу просить взяти під контроль ситуацію з незаконним храмом Московського патріархату на Сихові. Карбовник переконаний, що священики Московського патріархату в Україні ведуть не зовсім правильний спосіб життя, не такий, який би личив священнослужителям.

"Країна знаходиться в стані війни і у нас в Україні є п'ята колона! Ця п'ята колона – це Російська православна Церква або як вона називається в Україні – УПЦ Московського Патріархату. Це важко назвати Церквою, бо вона в своїх храмах продає горілку. Це Церква, священники якої з проститутками, тортами, у вигляді прапорів ДНР чи ЛНР, святкують свої дні народження. Це Церква, яка відмовляється ховати загиблих бійців АТО. І таку ситуацію ми нещодавно мали в Жовкві" – зазначає він.

Десь поблизу підтримує його ініціативу й член фракції УГП Мирослав Данилків, який переймається проблемою "Русского мира" у Львові та наведенням порядку із вживанням української мови у сфері обслуговування. Поруч з ним й свободівка Батюк, яка звинувачує керівництво міської ради в антиукраїнських настроях у нашумівшому питанні демонтажу Монументу Слави. Вона вимагає лише негайного демонтажу, бо у протилежному випадку львів'яни забезпечать це самостійно.

Чи то Андрій Іванович вже втомився від запитів та звернень депутатів, чи то йому зовсім вже сумно на сесії, але під час виступу укропівця Босаневича він не відриває очей від екрану мобільного.

А Босаневич у цей час закликає очистити Львів від ромів, які порушують громадський порядок у місті, і вивезти їх до Ужгорода.

Босаневич робить зауваження Садовому і отримує на це дипломатичне "так-так, я дивлюся", хоча міський голова ні на секунду не підводить очей на депутата. Босаневич вкотре, і вже у менш люб'язно, звертається до Садового, але вкотре отримує звичне "я дивлюся-дивлюся".

Рівно об 11:00 депутати почали затверджувати порядок денний. Ініціативний голова міста відразу взяв ініціативу до своїх рук та запропонував виключити з порядку денного 9 пункт про надання ТЗОВ "Галіція-Сервіс" дозволу на виготовлення документації із землеустрою (на яке, до речі, сам Садовий вже накладав вето).

Депутат від партії "Укроп" Ігор Телішевський на таке зауважив, що це питання вже переноситься протягом декількох місяців: "Андрій Іванович, ми розуміємо, що ви наклали вето і сказали, що вам потрібен час для вивчення даного питання. Вам вже раз давали один-два тижні. Виходить, що Ви чекаєте, що хтось до Вас повинен прийти щодо цього питання, щоб Ви підписали дану ухвалу, або Ви якихось депутатів тримаєте на повідку, щоб дана ухвала не голосувалася в залі".

Садовий наголошує Телішевському, що під час підготовки до Євро-2012 підприємствам безкоштовно надавали територію під будівництво готелів, а ТзОВ "Галіція-Сервіс", скориставшись цією можливістю, не дотрималось умов і так на місці готелю з'явилися котеджі. Тому це питання переноситься для більш детального вивчення, адже воно розглядається як порушення закону.

Не встигає Садовий перейти до звіту виконавчих органів міської ради за 2016 рік, як надходить пропозиція про перенесення звіту на наступну сесію (аж у вересні). Ініціатор, Валерій Веремчук, просто хоче, щоб голова Львова звітував при повній сесійній залі і за максимальної присутності депутатів, журналістів та представників громадськості.

Андрій Іванович просить Веремчука не позбавляти його такого права, бо не бачить жодних підстав для перенесення цього питання, і навіть навпаки, вбачає у цьому тиск на міського голову. "Не знаю, які ви собі ставите цілі, але це згідно закону", – каже він Веремчукові.

Пропозицію останнього підтримує лише 18 депутатів і на трибуну для звіту виходить мер Львова Андрій Садовий. Він розпочинає з приємної новини: Європа дасть Львівській міськраді 31 мільйон євро на сміття.

Далі він вже традиційно для себе витає в емпіреях: програма "Успішний вчитель" (додаткова доплата найкращим вчителям 25 тис. грн.), мультиборди та шахи в школах, сучасні медіатеки, реабілітаційні центри, новий ДБСТ на Пороховій, трамвайна колія на Сихів (сьогодні вже збудовано 11,5 км), новий транспорт від компанії "Електрон", інвестиції в громадські простори, нові сквери, електронний квиток тощо.

При нагоді він закликає депутатів долучитися до остаточного народження парку імені Івана Павла II і тому просить купити лавочку, яку забрендують іменем депутата. "Дехто може і 10 лавочок купити, адже тут зібралися найбагатші люди Львова. А можливо хтось за літо зможе додаткові кошти заробити і тоді купити по одній лавочці", – підколює депутатів Садовий.

На мові про збільшення масштабів велодоріжок у Львові Садовий навіть знущається з депутатів та пропонує їм пересісти з Range Rover на ровери та показати приклад для своїх виборців.

Садового критикують багато і смачно, починаючи з поведінки у виступі і закінчуючи недопрацьованими проектами. Петро Адамик, зокрема, зауважує сьогодні в Андрія Івановича "стьобський настрій", але все ж просить його поводитися відповідно до посади та повноважень. Садовий радісно реагує на критику, усім дякує та продовжує рухається вперед манівцями.

У питанні про виділ з ЛКП "Львівспецкомунтранс" нового комунального підприємства замість того, щоб виконати як належить умови Львівської ОДА (передача ЛКП "Львівспецкомунтранс" на баланс облради), він вирішує схитрувати.

"Ми прийняли рішення зі "Спецкомунтрансу" виділити ту частину, яка немає відношення до спеціалізованої роботи, а саме вивезення сміття. Мова йде про велику кількість угод, які підписані "Спецкомунтрансом", зокрема, на отримання коштів Європейського банку. Тому ми чітко це розділяємо: буде "Спецкомунтранс", яке займається вивезенням сміття, і нове підприємство "Еко місто", яке буде правонаступником щодо всіх тих угоди, які підписали в інтересах міста, і де місто було гарантом. Це є класична процедура, яка відповідає чинному законодавству", – пояснює розімлілим на сонці депутатам Садовий.

Та на превеликий жаль не вистачає одного голосу для прийняття рішення.

Андрій Іванович просто так не здається і просить депутатів переголосувати, бо він забув натиснути на кнопку, чесно каже, що забув натиснути на неї. Депутати знову голосують, однак вкотре здивуванню Садового немає меж, бо "за" голосує лише 31 депутат. Із незадоволеним обличчям він оголошує перерву та збирає біля трибуни невеличку нараду.

Минає 10 хвилин і сесійна зала перетворюється на прохідний двір. Всі заходять і виходять, а Садовий тим часом дає брифінг журналістам щодо "Львівспецкомунтрансу". Нарешті наступні питання доповідатиме депутатка "Самопомочі" та начальник управління комунальної власності ЛМР Інна Свистун. Однак підопічна Садового чомусь не може коректно та конкретно відповідати на запити депутатів, і тому Андрій Іванович, рятуючи становище, знову оголошує 10 хвилин перерви.

Після перерви Садовий просить позачергового розгляду пункту 37, де доповідачем буде директор юридичного департаменту Гелена Пайонкевич. У пункті 37 йдеться про розгляд питання надання ЛМКП "Львівтеплоенерго" дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на Пластовій.

Поміж іншим пані Гелена пропонує додаток, де зазначається і про виділення з ЛКП "Львівспецкомунтранс" підприємства "Еко Місто". Команда Садового просто додає раніше не ухвалений 8 пункт додатком до пункту 37, і на щастя голови міста, за це рішення голосує 39 депутатів. Усі важливі для міського голови питання вже розглянули і Андрій Іванович зі спокійною душею може йти на обід.

А депутати після 6 годин виснажливої сесії впораються зі всіма технічними та земельними питаннями порядку денного і навіть перейдуть до розгляду звернень та додаткових питань. О 16:18 секретар Львівської міськради Анатолій Забарило оголошує про завершення 9-ї сесії Львівської міської ради і всі видихають з полегшенням у бік літнього відпочинку.

Автор: Іванка Рибаконик

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.