Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

озера інфільтратів

Вівторок, 6 лютого 2018, 12:54

Дамба на Грибовицькому сміттєзвалищі чекає на документацію з Києва і Малехова

озера інфільтратів

Підсилення дамби озера інфільтратів на Грибовицькому сміттєзвалищі проводиться паралельно з документацією процесу.

Про це сьогодні йшлося на комісії техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситацій у Львівській обласній державній адміністрації, – повідомляє кореспондент Варіантів.

Як розповів Директор департаменту екології Львівської ОДА Руслан Гречаник 2 лютого і 5 лютого дамбу відвідала робоча група, що виявила тріщини, крізь які за межі відстійника просочується інфльтрат.

"По якості виконання цих робіт є великі сумніви. Ми бачимо відшарування кромки дамби, потрібно зробити експертизу цих робіт."

Руслан Гречаник припустив, що для проведення такої експертизи потрібен місяць часу.

Начальник Державної екологічної інспекції Львівщини Микола Маланич додав, що за матеріалами працівників ДЕІ складено ряд протоколів, за що буде притягання відповідальних чиновників до адміністративної відповідальності. Чиновник повідомив, що не виконано ряд заходів, що мусять запобігти поширенню інфільтратів які збираються у відстійниках. Він наголосив:

"Було прийнято рішення Кабінету міністрів №4814 від 2 лютого 2017 року щодо постійного моніторингу. У ньому чітко зазначено, що для здійснення планових і позапланових заходів Державною екологічною інспекцією можна безперешкодно проходити на територію ЛКП "Збиранка". І також є доручння кабміну в особі віце-прем'єр-міністра Володимира Кістіона теж не виконується".

За словами заступника міського голови Львова з питань житлово-комунального господарства Сергія Бабака проект підсилення дамби є з 11 січня у Києві на державній експертизі. Іншим невирішеним питанням є виділення Малехівською сільською радою землі для підсилення дамби.

Це складний об'єкт будівництва. Згадайте скільки ми просили землю не підсилення дамби! Як мінімум пів року. Пан Сеньковський (сільський голова Малехова, - ред.) казав що землю дають нам в оренду. Я попросив його підписати рішення. Що ми сьогодні чуємо?"

Відтак, рішенням сьогоднішньої комісії ТЕБ і НС Львівську міську раду зобов’язали невідкладно завершити всі протиаварійні відновлювальні роботи з метою недопущення виникнення екологічно небезпечної ситуації поблизу сміттєзвалища.

Також на засіданні комісії  доручили передати матеріали у правоохоронні органи для проведення перевірки. Правоохоронні органи із залученням відповідних компетентних структур  також перевірять використання усіх відповідних спеціальних технічних матеріалів, які передбачені для будівництва дамби.

Нагадаємо, рік тому Грибовицьке сміттєзвалище відвідав  віце-прем'єр-міністр Володимир Кістіон і наголосив на важливості негайного вирішення двох питань: робота з інфільтратами та підсилення дамби. Тоді ж стало відомо про проведення стабілізаціних робіт на сміттєзвалищі.

Згодом міністр еколлогії та природних ресурсів Остап Семерак заявив, що на полігоні у Грибовичах роботи здійснюються повільно, без проектної документації, без екологічної експертизи.

Додамо, що ЛКП "Збиранка" укріплює аварійну дамбу на Грибовицькому сміттєзвалищі землею із піском, посилаючись на документи 2013 року. Новий проект підсилення дамби наразі проходить державну експертизу.

 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.