Зміст статті

27 лютого 2018Дар'я Авер'янова

Преображення Сихова

Футуристична стратегія розвитку святого Сихова.

Нещодавно виконавчий комітет Львівської міської ради затвердив Стратегію розвитку громади Сихова. Реалізовувати її збираються протягом наступних 10 років. Відтак до 2027 року у найбільшому районі Львова збираються втілити в життя щонайменше 19 проектів.

Як зазначив директор КП "Інститут міста" Олександр Кобзарев, Стратегія розвитку Сихова розброблена на основі зустрічей із мешканцями району, проведеного опитування та вивчення проектів Громадського бюджету.

"У процесі аналізу ми дійшли до того, що візія Сихова до 2027 року – район для всіх: привабливий для життя, відпочинку та роботи, однаково доступний для всіх. Адже станом на сьогодні це – 100% спальний район, де небагато робочих місць та місць для відпочинку. У першу чергу всі, кого ми опитували, говорили, що візія їхнього району – це доступність для людей різної вікової категорії, соціального статусу, рівня мобільності, віросповідання чи естетичних уподобань. Район має бути самодостатній, але не відокремлений від міста" – пояснив Олександр Кобзарев.

Як йдеться у стратегії, Сихів 2027 року – це район, "де кожен може знайти себе і реалізуватися у будь-якій сфері життя". Також він має бути різноманітним у культурних та мистецьких проявах та навіть стати "осередком творчого життя для всього Львова". Через 10 років Сихів навіть має стати зручним у транспортних питаннях та всієї комунальної інфраструктури.


Площа Сихова сьогодні становить 1700 га, населення – 200 000 осіб. Хоча у 1970-х роках, коли розробляли одні з перших забудов Сихова висотними будинками, житловий масив був розрахований на 390 га і 120 000 мешканців.

Розробники Стратегії розвитку Сихова навіть окреслили сильні і слабкі сторони району. До сильних вони внесли: багато простору, близькість до об'їзної траси, компактна інфраструктура, чітка ідентифікація сихівської громади, велика кількість зелених зон та пішохідна доступність.

Щодо слабких сторін, то у міськраді вважають, що на Сихові є недостатньо місць у дитсадках, місця для зустрічей відсутні як такі, район перевантажений автомобілями та надмірною кількість МАФів, а на головних вулицях немає камер відеоспостереження, що безпосередньо впливає на криміногенну ситуацію.

Також автори Стратегії розвику Сихова переконані, що панельні будинки і комунікації району перебувають у незадовільному стані, а самі сихівчани є "безініціативними та інертними".


Першу згадку про с. Сихів зафіксували у 1409 році у "Хроніці міста Львова" Дениса Зубрицького. Село було розташоване на відстані 6,5 км від середмістя. Впродовж ХХ століття Сихів кілька разів територіально входив у склад міста та виходив із нього. Остаточно Сихів долучили до складу Львова у 1952 році.

Зручний Сихів

8 із 19 запланованих для Сихова проектів стосуються саме покращення зручності району.  Тому для мешканців хочуть створити продуману транспортну систему, встановити камери відеоспостереження.

Одними із наймасштабніших проектів є створення автомагістралі по вул. В. Вернадського та нових тролейбусних ліній, будівництво нового дитсадка. Будівництво автомагістралі по вул. В. Вернадського планують розпочати у 2020 році, а завершити – у 2027-му. Остаточна вартість усіх робіт наразі встановлюється.

Дві тролейбусні лінії: вул. Стрийська – "Шувар" та Львівський
автобусний вокзал – ТРЦ "Кінг-Крос Леополіс" почнуть прокладати уже з наступного року, а завершити проект повинні у 2022 році.


Першою вулицею, яку звели на Сихові, була вул. Ізоляторна (сьогодні – вул. Сихівська) – 1979 рік. Саме цю дату вважають початком будівництва району, який згодом став найбільшим у Львові.

На зведення нового дитсадка на Сихові витратять близько 40 млн грн. Будівельні роботи розпочнуть у 2020 році, а завершать – у 2027-му. Щодо відеоспостереження, відсутність якого є для району сьогодні  проблемою, то міськрада планує встановити на Сихові камери впродовж 2021-2023 років. Для цього з бюджету Львова виділять близько 5 млн грн.
 
В межах кредиту ЄБРР Львівтеплоенерго збирається встановити на Сихові понад 400 індивідуальних теплових пунктів. Термін реалізації – 2018-2020 роки. Також до 2020 року на Сихові має з'явитися щонайменше 3 нові громадські простори, адже Стратегія розвитку району передбачає встановлення мінімум одного громадського простору упродовж 2018-2020 років. Щороку на це з бюджету міста виділятимуть від 6 млн грн.

До 2022 року на Сихові ще й збираються навести лад зі стихійною торгівлею. Оскільки впорядкуванням стихійної торгівлі займається ЛКП "Муніципальна варта", то значних фінансових коштів на це з бюджету Львова не виділятимуть. Зазначимо, найбільшу кількість стихійних торгівців минулого року зафіксували на ринку "Привокзальний".

Цікавий Сихів

В межах цього пріоритету Сихів має перетворитися з "місця, куди їдуть ночувати, на простір розваг, відпочинку, навчання та роботи". Для втілення таких ідей у Стратегії розвику Сихова передбачили загалом 6 проектів.

До 2022 року в районі хочуть відновити Культурно-освітній центр ім. О. Довженка та площу перед ним. Зокрема, тут хочуть встановити фонтан, щоб підвищити привабливість простору. Адже конструкція, що дотепер стоїть на площі перед кінопалацом ім. О. Довженка, лише охолоджувала обладнання кінотеатру. Вартість всіх робіт становить близько 30 млн грн.

І згідно зі стратегією, саме Культурно-освітній центр ім. О. Довженка, в якому з 2016 року діє театр "Домус",  має стати культурним центром громади.

До 2024 року поруч із торговим центром "Інтерсіті" відкриють сучасний спортивний комплекс. На його зведення потрібно 220 млн грн. Як повідомляли Варіанти раніше, спорткомплекс знаходитиметься на ділянці між ТЦ "ВАМ", ТЦ "Інтерсіті" і парком Івана-Павла ІІ. Сьогодні там розташована автостоянка місткістю близько 300 паркомісць.

Начальник управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради Юліан Чаплінський, якого призначили відповідальним за зведення спорткомплексу на Сихові, підтвердив, що комплекс збудують саме на місці автостоянки. А альтернативу їй шукатимуть лише якщо місцеві жителі звернуться у міськраду.

Через два роки, до 2020-го, на Сихові запланували відкрити ще й медіатеку. На всі роботи з бюджету міста виділять 5 млн грн. Упродовж 2022-2024 років експерти та історики повинні напрацювати перший екскурсійний маршрут Сиховом. А вже з цього року у районі проводитимуть Фестиваль Сихова.

Зелений Сихів

Пріоритет "Зелений Сихів" передбачає втілення ряду екологічних проектів у районі. Відтак протягом 10 років тут планують розвивати парки та зелені зони, підтримувати міське садівництво, а також популяризувати програму Zero Waste й екологічну освіту.

До 2027 року на Сихові хочуть оновити парк Святого Івана Павла ІІ Папи Римського, а також встановити у ньому зелений лабіринт. На території парку, площею 98 га, з'являться катехитична школа, будівництво якої вже розпочали, бульвар, велика дитяча зона з атракціонами та Хресна дорога. На все це потрібно 50 млн грн.

Зазначимо, минулого року вже замостили центральну доріжку парку (від вул. Освицької, де розташований польський костел, до вул. Г. Хоткевича), з боку вул. Г. Хоткевича облаштували сходи, а вздовж самої доріжки встановили освітлення та лавочки.

Аби озеленити Сихів, вже з цього року і до 2023-го вздовж трамвайної колії хочуть облаштувати так званий "зелений шлях". Для цього по проспекту Червоної Калини мають висадити нові дерева. Орієнтовна вартість проекту становить 1 млн грн. Також у зелених планах міськради на Сихів – облаштування садів на дахах будинків, бойлерних та інших будівлях. Термін реалізації проекту – 2020-2022 роки. Як вказано у Стратегії розвитку Сихова, проект не потребує значних коштів. Втім навіть приблизного обсягу фінансування не зазначено. Окрім того, ТзОВ "Авалон статус" спорудить на Сихові житловий комплекс на земельній ділянці, площею 2,1 га, що розташована відразу поруч із супермаркетом "Арсен".

Культура Zero Waste – інформаційна кампанія, спрямована на популяризацію сортування сміття та зменшення кількості відходів у Львові. Реалізовуватимуть проект упродовж 2018-2027 років. Паралельно із цим проектом на Сихові також проводитимуть уроки соціальної екології.

Автор: Дар'я Авер'янова

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.