Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Меморіал львівських орлят

П'ятниця, 2 листопада 2018, 11:46

Київ переклав на Садового проблему із скульптурами левів на Цвинтарі орлят у Львові

Меморіал львівських орлят

Павло Розенко вважає, що Львівська міськрада має розібратися із ситуацією з розміщенням левів на Цвинтарі орлят у Львові.

Про це повідомляє Економічна правда.

Як заявив віце-прем’єр-міністр України і голова української міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті Павло Розенко, питання знесення фігур левів з Меморіалу львівських орлят залежить лише від рішення Львівської міської ради.

"Це питання виключно Львівської міської ради. Саме вони мають вирішити це питання у двох площинах, або закріпити юридичний статус, або вирішити питання якимось іншим правовим чином, привести цю ситуацію до вимог чинного законодавства", – наголосив Павло Розенко.

За його словами, правовий статус скульптур є неврегульований, але комісія не буде втручатися у цю справу. 

Нагадаємо, нещодавно міністр закордонних справ Польщі звернувся до Павла Клімкіна щодо вирішення ситуації з розміщення скульптур левів на Цвинтарі орлят у Львові. За його словами, ця справа має вирішуватися не у Львові, а у Києві.

Ще 25 жовтня депутати Львівської облради звернулись до Міністерства закордонних справ України, Кабінету міністрів України із закликом провести розслідування та встановити осіб, причетних до незаконного переміщення скульптур левів та встановлення їх на території Личаківського кладовища.

Міністерство культури і національної спадщини Польщі планувало цього року  "реставрувати фігури левів, які у грудні 2015 року встановили на їхньому початковому місці, де вони знаходилися від 1970-х років".

Як заявляв раніше голова українського Інституту національної пам’яті Володимир В'ятрович, згідно із документом 2005 року про впорядкування польських військових похованьна території України, сторони домовилися "відмовитися від встановлення скульптур левів біля колонади".

Історію створення та таємниці Цвинтару орлят, Ви можете прочитати в репортажі Варіантів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.